Son yılların en büyük kuraklığı ile karşı karşıya kalan İstanbul’da barajların su seviyesi, ilk kez yüzde 20’nin altına düştü. Su tüketiminin nüfus yoğunluğu itibariyle Avrupa Yakası’na oranla yarı yarıya azaldığı Anadolu Yakası’nın, olası kesintilerden önemli ölçüde olumsuz etkilenebileceği tahmin ediliyor.
Son açıklamalara göre İstanbul barajlarındaki doluluk oranı, tarihinde ilk kez yüzde 19,87 seviyesini gördü. Tasarruf çağrılarına rağmen megakentte su tüketimi hızla artıyor. İSKİ verilerine göre, megakentte 1 günde kullanılan su oranı 2 milyon 832 bin 037 metreküpü buldu. Ardı ardına gelen iki günde kullanılan su miktarı artışı ise 137 bin 996 metreküpe ulaştı.
“SUSUZ KALMAYIZ” AÇIKLAMASI…
İSKİ’den yapılan açıklamada kamuoyuna şu ifadeler aktarıldı: “Melen Projesi’nin yapımı tamamlanan 1. ve 2. kademesi ile İstanbul’a günlük 1 milyon 500 bin metreküp su temin edilebilmektedir. Yani projenin 3. ve nihai aşaması devreye alınmadan dahi, İstanbul’un günlük su ihtiyacının yarısından fazlası sadece Melen sisteminden temin edilebilmektedir. Melen Projesi’nin nihai aşamadaki kapasitesi yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp, İstanbul’un yıllık su ihtiyacı ise yaklaşık 920 milyon metreküptür. Silivri ve Çatalca bölgesinin tüm su ihtiyacı, günlük kapasitesi 70 bin metreküp olan kuyularla karşılanıyor. Ayrıca, su kaynaklarında sıfır kotunun altında ‘ölü hacim’ denilen alanda toplam 100 milyon metreküp su kullanılabilir durumda…”
SONBAHARA KADAR CİDDİ YAĞIŞ GÖZÜKMÜYOR…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün orta vade tahminleri, sonbahar aylarına kadar hava sıcaklıklarının mevsim normalleri ve yer yer üzerinde seyredeceğini, yağışların ise bir hayli az olacağını yansıtıyor. Barajların tamamen kullanılamaz hale gelmesi halinde, taşıma suyunun İstanbul’a yeterli olup olamayacağı tartışma konusu oldu.


Anadolu Yakası, su havzasının geçiş noktası oldu. Sakarya’nın Kocaali ilçesi Ortaköy mevkiinden İstanbul’a taşınan Melen suyu, Anadolu Yakası üzerinden Avrupa Yakası’nda günlük 676 bin metreküp su pompalıyor…