Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’yi riskli alan ilan ederek, bütün proje ve işlemleri durdurmasıyla Fikirtepelilerin tekrar bir belirsizliğe sürüklendiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Bakan Erdoğan Bayraktar’dan en kısa zamanda Fikirtepe’de nasıl bir uygulama yapılacağını açıklamasını istedi.
“Sıfırdan başlayacak bir imar planı facia olur”…
Öztürk, Fikirtepe’de sıfırdan başlayacak bir imar planı hazırlanmasının ise “facia” olacağını kaydetti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önceki gün Kadıköy’de Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy mahallelerinin de içinde yer aldığı 134 hektarlık alanı “Riskli Alan” ilan edip, tüm proje çalışmaları ile ruhsatlandırma işlemlerini durdurması üzerine Fikirtepelilerin bir kez daha belirsizliğe mahkum edildiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, şunları söyledi:
“Kamuoyunun Fikirtepe İmar Projesi olarak bildiği, ama aslında sadece Fikirtepelileri değil; Eğitim, Dumlupınar ve Merdivenköy’de yaşayan yurttaşlarımızı da ilgilendiren bir karar alındı. Çevre Şehircilik Bakanlığı, belediyemizede gönderdiği bir yazı ile buradaki tüm çalışmaları durdurduğunu açıkladı.
İBB, verilen birçok hakkı geri alarak çözümsüzlük ortamı yarattı…
Zaten uzun zamandır burada bir çözümsüzlük vardı. Fikirtepe’de bizim de desteğimizle hazırlanan özel plan ile verilen 4,14 emsal imar hakları, Fikirtepelileri memnun etmişti. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plan ile verilen emsal artışları başta olmak üzere birçok hakkı geri alarak, yaklaşık 2,5 senedir burada bir çözümsüzlük ortamı yaratmıştı.
Fikirtepeliler, bir araya gelerek firmalarla anlaşmalar imzalamış, hatta binasını boşaltıp yıkarak, bir an önce projelerin tamamlanmasını istiyordu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son uygulamasıyla yine başa dönüldü. Fikirtepeli merak içinde… Bakanlığın bir hafta içinde nasıl bir yöntem uygulayacağını ve neden bu kararı aldığını açıklaması gerekir.
Bu karar, eğer Fikirtepe’de eski planın iptal edilerek, yeniden sıfırdan bir plan hazırlanma kararı olursa, bu tam anlamıyla bir facia olur. Çünkü birçok Fikirtepeli, müteahhitlerle anlaştı. Müteahhitler yıkımlara ve inşaatlara başladı, az da olsa yol alındı.
Binaların yapılmasında 3/2 kuralı geçerli olmalı…
Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, olaya ‘Burayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi beceremedi, çözümsüzlük var. Biz hızlandırmak için, insanların mağduriyetini önlemek için olaya el atıyoruz ve çözüm üreteceğiz’ diyorsa, biz bunu destekliyoruz. Fikirtepelilere verilen imar hakları geri alınmadan, sürecin önünü tıkayan sorunlar çözülmeli, projeler tasdik edilmeli. Binaların yapılmasında 3/2 kuralı geçerli olmalı.
Biz, bu süreçte Fikirtepelilerin yanındayız ve olayın takipçisiyiz. Fikirtepelilerin yıllardır süren mağduriyetleri var, artık mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz.”