Türkiye’nin en güçlü inşaat şirketleri arasında gösterilen Teknik Yapı, geleneksel hale getirdiği iftar buluşmalarından altıncısını geçtiğimiz akşam gerçekleştirdi. Sınırlı sayıda davetlinin katıldığı buluşmanın konukları arasında firmanın çözüm ortakları, basın mensupları ve az sayıda Teknik Yapı yöneticisi vardı.
Grubun şirketleri arasında yer alan Et-inn’de düzenlenen iftar davetine, Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ve Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım birlikte ev sahipliği yaptılar. Gecede dikkat çeken bir başka nokta, her yıl 800-1.000 kişinin katıldığı davetin bu defa 100 kişi ile sınırlı olmasıydı. Konu hakkında Et-inn yöneticilerinden aldığımıız bilgi; “Et-inn çok fazla ilgi görmeye başladı. Her akşam önemli şirketlerin 100-300 kişilik gruplar halinde davetlleri var. Böyle bir durumda mekanın tamamını kapatmak doğru olmaz diye düşünmüş olabilirler” şeklinde oldu.
“BİRLİKTEN GÜÇ DOĞACAK, TÜRKİYE KAZANACAK”
Davette bir konuşma yapan Nazmi Durbakayım; “Aklın yolu bir derler sözü bir kez daha doğru çıktı. ‘Birlikten Güç Doğacak, Türkiye Kazanacak’ kampanyası ile bunu bir kere daha gördük. İki kamu bankası vasıtasıyla konut kredi faizinin 0,98’e indirilmesi, biz yapı müteahhitlerinin bir araya gelerek ‘Firma olarak ilave ne yapabiliriz?’ diye sormasını sağladı. Yaptığımız toplantıda ‘Biz de liste fiyatlarımız üzerinden yüzde 20 indirim yapalım. Zaten faiz oranını aşağı çekmek için bankalara belli oranlarda katkı payı veriyorduk, üzerine biraz daha koyarak bu oranı yüzde 20 yapalım’ kararı çıktı. Bu kampanya, sektörümüzün biraz ağırlaşan temposuna ivme kazandırdı ve beklediğimiz neticeleri çok süratli bir şekilde aldık” dedi.
İBB İMAR YÖNETMELİĞİ İLE YAPICI ADIMLAR…
Başarıyla devam eden kampanyanın yanı sıra geçtiğimiz haftalarda ard arda yürürlüğe giren iki yönetmeliğin son derece olumlu karşılandığına da dikkat çeken Durbakayım, şunları ifade etti: “Her yönetmelik değişikliği ve tadilinde İBB İmar Yönetmelikleri, Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmeliklere göre daha kısıtlı şartlara sahip olurdu. Ancak bu seferki birtakım gri alanları aydınlatması ve günümüz şartlarına adapte olması bakımından daha yapıcı olmuştur. Senelerce kat yüksekliklerinin maksimum 3 metre ile sınırlı kalması, bizleri net 2.70-2.65 cm yüksekliğinde alanlarda yaşamaya mahkum etmişti. Bu yönetmelik ile yüksekliğin maksimum 4 metreye çıkması, katlar arasında mutlak ses izolasyonlarının yapılabilmesine olanak sağlayacağı gibi, günümüz insanının atalarımızın yaşadığı yüksek tavanlı mekanlara kavuşmasını da sağlayacaktır. Estetik kurul, şehirlerimizde gözümüzü tırmalayan renklerin dizaynı ile adeta çirkinlik abidesi olarak yapılan binalardan kurtulacağımızı müjdeliyor. Belediyeler arasındaki ‘çatı arasının yapılıp yapılmaması’ karmaşasına son veriyor. Çatı arası dairelerin, bir alt kat daire ile birlikte kullanılmasına tüm İstanbul’da izin veriyor.
OTOPARK YÖNETMELİĞİNDE NELER VAR?
Son iki yıldır dile getirdiğimiz ‘otopark’ konusunda yapılmasını önerdiğimiz bazı uygulamaların, hem İstanbul’un trafik sorununa çözüm olacağını hem de yapılacak projelerde yeni açılımlar getireceğini savunuyorduk. Nitekim, otopark sorununu ortadan kaldıracak yeni otopark yönetmeliğinin yürürlük tarihi 6 ay uzatılarak, 1 Ocak 2019 olarak belirlendi. Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikte 1 Haziran 2018 olan süre, 1 Ocak 2019 olarak değiştirildi.
GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE DÖVİZİN ROLÜ NEDİR?
Son olarak bugünlerde sıkça sorulan ve cevabının çok basit olduğunu düşündüğüm iki konuyu dile getirmek istiyorum. Döviz hiçbir zaman miras için biriktirilen bir enstrüman değildir. Döviz ara araçtır. Ekonomide her zaman bir realizasyon olur. Özellikle çok kısa süreli yatırım araçlarında yaşanan keskin artışlar, mutlaka realizasyon getirir. İnsanoğlunun yiyecekten hemen sonra gelen ‘barınma’ gereksinimi, hiçbir zaman son bulmayacaktır. Bu bakımdan biz yapı müteahhitlerinin yatırımları, seçimden sonra da aynı şekilde devam edecektir.”
“GAYRİMENKULDE TARİHİ KAMPANYALARDAN BİRİNİ YAŞIYORUZ”
Teknik Yapı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım ise, yaptığı konuşmada şu açıklamalarda bulundu: “Gayrimenkul sektöründe tarihi kampanyalardan birini yaşamaktayız. Devlet, kamu bankaları ve inşaat firmalarının bir araya gelerek gerçekleştirdiği bu kampanyayı, (fiyat artışı öncesinde) kaçırılmayacak tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Zaten uzun zamandır fiyat artışı yaşanmayan sektörde 1 ay boyunca fiyat artışı yapmayacağımız konusunda taahhütte bulunduk. Ancak artan girdi maliyetleri ve dövizdeki artış, fiyat açısından sektörde büyük baskı yaratmakta. Teknik Yapı olarak kampanya kapsamında sattığımız konut ve ofis sayısı, bugün itibariyle 253 adet olarak gerçekleşti. Toplam ciro ise 174 milyon civarına ulaştı. Kampanyanın ilk haftası, oturum amaçlı satışların oranı yüzde 95’in üzerindeydi. Devlet tarafından ofis ve işyeri satışlarındaki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşmesiyle grafik bir miktar değişti ve şu sıralar bu oran yüzde 90 konut, yüzde 10 ofis ve işyeri şeklinde bir satış dağılımına dönüştü.
YATIRIM AMAÇLI SATIŞLARDA HIZLI ARTIŞ…
Satışların demografik yapısı da bu kampanyanın öncekilerden farklı olduğunu gösteriyor. Mesela dövizin suni olarak şişmesi, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşların yatırım stratejilerinde gayrimenkulun payını arttırdı. Değerlenen dövizde kâr realizasyonuna giden yurt içi yatırımcılar da buna eklenince, ‘yatırım amaçlı’ satışlarda hızlı bir artış oldu. Bu gelişme, ‘peşin satış’ oranını yüzde 25’e yükseltti. Satışların yüzde 70’lik kısmında yüzde 0,98’lik faizli konut kredisinden faydalanıldı. Geri kalan yüzde 5 ise, kısa vadeli olarak Teknik Yapı bünyesinden finanse edildi. Sadece Evora Denizli projemizden gerçekleşen satış miktarı 141 adet oldu. İstanbul’daki projelerimizde gerçekleşen 112 adetlik satışın sıralaması ise YücelPark, Metropark, Uplife Kadıköy, Deluxia Park Residence, Concord İstanbul, Deluxia Park Business şeklinde oldu. Tercih edilen dairelerin yüzde 32’si 2+1 tipi dairelerden oluşurken; yüzde 31’i 1+1 tipi, yüzde 30’u 3+1 ve yüzde 7’si 4+1’den büyük daireleri kapsadı.”