Ümraniye Belediyesi, yaptığı parklar ve yeşil alanların çoğaltılması ile ilgili hayata geçirdiği projeler, alt ve üst yapıda gerçekleştirdiği hizmetlerle doğal çevreyi koruyarak, tabii zenginliklerin yaşatılması yönündeki çalışmalarını sürdürüyor. Endemik bitki türü olan Ümraniye Çiğdemi’nin korunmasına yönelik adım, Ümraniye Belediyesi işbirliğiyle atıldı.
Ümraniye’nin endemik bir türü olarak tescili yapılan Ümraniye Çiğdemi’nin sergilenmesi, tanıtımı, kültüre alınması, korunması ve bitki piyasasına kazandırılması için, Çamlık Mahallesi Şenol Güneş Bulvarı’nda Ümraniye Çiğdemi Koruma ve Üretim Merkezi’nin çalışmaları yapılarak, faaliyetlerin yürütülmesi için aynı yerde kurulu ANG Vakfı Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) ile Ümraniye Belediyesi arasında protokol hazırlandı. Protokol kapsamında düşünülen Ümraniye Çiğdemi için öncelikle geleneksel yöntemle bitkinin soğanla çoğaltılma çalışmaları, merkezin önündeki botanik bahçesi sınırlarında başladı.
TÜRKİYE FLORASINDA DİNAMİK BİR YAPIYA KAVUŞTURULMASI İÇİN…
Alanları belirli bir ülke veya bölgeye ait yerel, ender ve çok ender bulunan bitki türlerinden nesli tükenmek üzere olan bitkiler kategorisine alınan, endemik bir bitki olan Ümraniye Çiğdemi (Crocus Pestalozzae)’nın; bilimsel veriler ışığında gerekli çalışmaların yapılarak, gerek doğal ortamda korunması gerekse kültüre alınıp, neslinin çoğaltılması noktasında bulunduğu kritik durumunun iyileştirilmesi ve Türkiye florasında dinamik bir yapıya kavuşturulması için Ümraniye Belediyesi tarafından araştırma çalışmaları yapacak komisyonlar kurulmuş olup, Belediye Meclisince kabul edildi. Ayrıca 556 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye göre, 23 Mayıs 2010 tarihinden itibaren 10 yıl müddetle 12.04.2012 tarihinde 2010/33804 no’lu marka tescil belgesi ile de Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildi.