Her sene tüm dünyada büyük bir coşku ile kutlanan Dünya Kadınlar Günü, Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar, Dünya Kadınlar Günü için bir dizi etkinliğe imza attı.
Kadıköy’de düzenlenen kutlamalar da bir hayli coşkuluydu. Toplumsal Kadın Hareketi Derneği (TOKHADER) tarafından düzenlenen etkinlik, içlerinde en anlamlısı olarak kayıtlara geçti. TOKHADER’in efsane kurucu başkanı Arzu Umutlu tarafından Sahrayıcedid Emsalsiz’de düzenlenen buluşma, son derece renkliydi. Kadıköy eski Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün de katıldığı etkinliğin konuk kadınları ise Maltepe Huzurevi sakinleriydi.
HER BAŞARILI KADININ ARKASINDA BİR ERKEK VARDIR…
Buluşmada bir konuşma yapan Arzu Umutlu, Nazım Hikmet’in “Kimi Der ki Kadın” adlı şiirini okuyarak sözlerine başladı. Ardından; “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır düşüncesi ile değil, her başarılı kadının arkasında bir erkek vardır düşüncesiyle ilerlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.
KİMİ DER Kİ KADIN;
Uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın,
Yeşil bir harman yerinde dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki hayalimdir.
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran,
Kimi der ki çocuk doğuran.
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım, başımdır.
Yavrum, annem, karım, kızkardeşim,
Hayat arkadaşımdır…
IŞIKLA, BİLGİ VE KÜLTÜRLE DONANACAKLARINDAN EMİNİM…
Kadıköy’e belediye meclis üyesi, başkan yardımcısı ve belediye başkanı olarak tam 30 yıl boyunca hizmet vermiş olan Selami Öztürk de, kadınların bu anlamlı gününde buluşmanın onur konukları arasındaydı. İçeri girişinde büyük alkışlarla karşılanan Öztürk, kadınlara karanfil dağıttı ve “Şu an burada bulunuyor olmaktan öylesine memnunum ki anlatamam” dedi. Sözlerini ise Ulu Önderimiz Atatürk’ün 1923 yılında sarf ettiği sözlerle tamamladı: “Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, biçim ve kılıkta başarıdan çok ışıkla, bilgi ve kültürle, gerçek faziletle süslenip donanmaktır. Ben muhterem hanımlarımızın Avrupa kadınlarının aşağısında kalmayacak, aksine pek çok yönden onların üstüne çıkacak ışıkla, bilgi ve kültürle donanacaklarından asla şüphe etmeyen ve buna kesinlikle emin olanlardanım.”
AYKUT ÜNKER’DEN PLAKET…
Buluşmada Arzu Umutlu’ya bir de plaket verildi. Maltepe’de yayınlanan Sesimiz Gazetesi sahibi Aykut Ünker, Toplumsal Kadın Hareketi Derneği (TOKHADER) olarak bugüne kadar yaptığı hizmetlerden ötürü plaket verilmesi kararını aldıklarını açıklayarak; “Arzu Hanım kendini topluma hizmet etmeye adamış gerçek bir Türk kadını temsilcisidir. Son derece başarılı çalışmalara imza atmıştır” ifadelerini kullandı.
KADINLAR GÜNÜ İLK NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı. 26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonal’e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.


Kadıköy’de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü kutlamaları bir hayli coşkuluydu. Toplumsal Kadın Hareketi Derneği (TOKHADER) tarafından düzenlenen etkinlik, içlerinde en anlamlısı olarak kayıtlara geçti…


Dünya Kadınlar Günü, Google tarafından da unutulmayarak, arama motorunda Türkiye için sembol isimler kullanıldı…