Büfe olmak üzere kiralanan Tarihi Moda İskelesi’nde bitmek bilmeyen restorasyon süreci, Modalılar tarafından endişeye dönüşmeye başladı. Binanın tarihi olmasına rağmen alçıpan asma tavanlar yapılması ve masum bir “büfe” için aylar süren dekorasyon uygulamasında bir sorun olduğuna dikkat çeken Modalılar, Kadıköy Belediyesi’nin denetim yapmasını ve kamuoyunun aydınlatılmasını bekliyor.
Moda semtinin bağlı olduğu Caferağa Mahallesi eski Muhtarı Oğuz Sarıcaoğlu, sosyal medyada iskelenin durumu hakkında aşağıdaki yazıyı paylaştı:
MODA İ
“Tarihi Moda İskelesi’nin onarımı, 2000 yılında mekanı o zamanki sahibi Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’den kiralamış olan Deniz Ticaret Odası tarafından, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan alınan izin çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Kurul tarafından onaylanmış olan projede, iskelenin üst katının sosyal tesis, alt katının ise sergi, söyleşi ve dinleti gibi kültürel etkinliklerin de yapılabilecegi yolcu salonu olarak kullanılması öngörülmüştür. Nitekim iskele, onarımı izleyen yıllarda bu amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır. İskelemizin aylardan beri sürmekte olan restorasyonu da bir proje çerçevesinde Kadıköy Belediyesi’nden alınmış olması gereken izinle olmak zorundadır. Bu iznin, daha önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığı esas projeye hiçbir biçimde aykırı olmaması gerekir. Bütün bu hususların gerek onarım gerek işletme ruhsatının verilmesi ve gerekse işletilmesi sırasında denetlenmesi görevi de Kadıköy Belediyesi’ne aittir. Ayrıca, işletme ruhsatı alındıktan sonra yapıda projeye uygun olmayan düzenlemelerin yapılması, işletme ruhsatının iptal nedeni olmaktadır. Yararlı olabildiğimi umuyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum.”
“MODA’DA YETERİNCE ÇAY EVİ VE PASTANE VAR…”
Yazıya yapılan yorumlarda ise, iskelenin daha çok kültür-sanat hizmetlerine yönelik bir işlevi olması gerektiğinin altı çiziliyor. İşte Modalı Gülden Karakaş’ın konu ile ilgili yorumu: “Kadıköy Belediyesi, acilen projenin takipçisi olmalıdır ve açıklama yapmalıdır. Binanın orijinal halinin mutlaka korunması gerekmektedir. Hatta Kadıköy Belediyesi ve diğer ilgili kurumlar, kültüre ve turizme yönelik daha yararlı bir mekân olarak degerlendirilmesi hususunda ısrarcı olmalıdır. Aksinin tarihe ve kültüre darbe olacağı düşüncesindeyim. Belediye bunu yapabilecek insiyatife sahiptir diye düşünüyorum. Moda’da yeterince çay evi, pastane, vs. var. Kasırları şerbethanelere çevirdiler yetmedi!