Onyıllar önce Kadıköylü ev kadınlarının bahçede kazanlar ile pişirdiği Erenköy reçeli, günümüzde mutfaklara girdi. “Biz reçelimizi kendimiz yaparız” diyen Erenköy Rotaract Kulübü üyesi işkadınları, evlerinde tencereleri kaynatmaya başladı.
Kadınlar kolları sıvayınca eşleri de Kadıköylülüklerini gösterip, reçel tencerelerinin başına geçti.
“İŞİMİZİ DE YAPARIZ, REÇELİMİZİ DE…”
Erenköy Rotaract Kulübü üyeleri, Türk toplumunda “iş kadınları hazır yemeye alışık” algısını kıran hobileriyle dikkatleri üzerine çekti. Onyıllar sonra 2000’li yılların çocukları, evlerinde reçel kokusunu hissetti.
ÇOCUKLAR REÇELİ ‘YAPAY’ SANIYOR…
Teknolojik imkanların gelişmesi ile birlikte birçok gıda, hazır ve paketlenmiş olarak tezgâhlarda yerini alınca yeni nesil, geleneksel usüllere bir hayli uzak kaldı. Çocuklar, fabrikada da olsa dev kazanlarda kaynayarak cam kavanozlarda yerini alan reçeli, jelibon gibi “yapay gıda” olarak algılamaya başladı. Ancak 2014 yılının Kadıköy’ünde evlerde kaynayan reçel tencerelerinin odalara yayılan eşsiz kokusu, bir geleneğin daha yaşanmasını sağladı. Erenköy Rotaract Kulübü, birçok sosyal dayanışma ve yardımlaşma çalışmalarını etkinlikler ile birlikte gerçekleştiriyor.