Özyeğin Üniversitesi, Otel Yöneticiliği Lisans Programı ve Uluslararası Otelcilik ve Turizm Öğrenci Kulübü’nün ortaklaşa düzenlediği “Turizm Haftası Paneli”, SKAL International Marmara Kulübü üyelerinin ve çok sayıda öğrencilerin katılımıyla, 21 Nisan Perşembe akşamı Özyeğin Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.
Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü M. Teoman Alemdar’ın moderatörlüğünde başlayan panelde, önce panelist SKAL International Onur Üyesi ve Marmara SKAL Kulübü Kurucu-Onursal Başkanı İlkay Bener, eski Turizm Bakanı merhum Nihat Kürşat ile duayen Cemal Özcivelek’ten de bahisle, anılarını anlattı. İlkay Bener, öğrencilere Young SKAL’a üye olmalarını önemle önerdi.
İkinci panelist, TÜRSAB önceki Başkanı ve Visitur’un sahibi Talha Çamaş, “Turizm’de Nereden Nereye” geldiğimizi son derece ilginç örneklerle verdi. Çamaş, telex cihazları, Adıyaman’da turistlerin damlarda yatırıldığı örneklerini, öğrenciler büyük bir şaşkınlıkla izlediler.
Turizmde Anadolu Yakası yeni bir destinasyon oldu…
Talha Çamaş, Dünya turizm sektöründe İstanbul’un trend kazandığını; buna karşılık Paris, Amsterdam, Londra gibi merkezlerin yükselen trendin dışında kaldığına değinirken, İstanbul ile birlikte Anadolu Yakası’nın apayrı bir destinasyon olduğunu dile geitrdi. Çamaş; “70’li, 80’li yıllarda bir tek Suadiye Oteli vardı. O da yazlıkçılara hizmet veriyordu. Bugün Dedeman, Titanic, Green Park gibi tamamen Türk markalı zincirler yarattık. Bunun dışında, pek çok uluslararası zincirler sırada bekliyor” dedi.
Turizmimizi çeşitlendirip marka yaratmalıyız…
Panelin soru-cevap bölümünde, The Green Park Bostancı Hotel Genel Müdürü Dilaver Doğru, öğrencilere seslenerek; “Seçtiğiniz bu meslek, çok geçerli bir meslektir. İnşaat, tekstil, gıda başta olmak üzere, bütün sektörleri harketlendiren bir sektör olduğunu hiçbir zaman gözardı etmemeniz gerekir. Ülke olarak turizmimizi çeşitlendirmekte güçlük yaşıyoruz. Dünyanın en güzel, en özellikli ülkesiyiz, ama bu durumdan gerektiği gibi faydalanamıyoruz. Örneğin, güzel ülkemizde 40 bin’den fazla mağara var ve biz mağara turizmi yapamıyoruz. Bunun dışında, hizmet konusunda dünyanın en iyi hizmet veren birkaç ülkesinden biriyiz, ama bunu hiç kimse bilmiyor. Yani iyi satamıyoruz” dedi.
Türk Mutfağı markasını yaratmalıyız…
Güler Osmanlı Mutfağı markasını yaratan Ali Güler ise; “Bana göre Türk turizminin hakettiği yere ulaşabilmesi için, önce ‘Türk Mutfağı’ markasını yaratması gerekiyor. İtalyan Mutfağı, Fransız Mutfağı, Çin Mufağı bütün dünyada çok iyi satıyor. Bizim o mutfaklardan birkaç kat fazlamız var ve hiç satamıyoruz. Bence bu konulara da ağırlık vermeniz iyi olacaktır” dedi.
Özyeğin Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Teoman Alemdar, bölüm içinde 4 yıllık Restoran İşletmeciliği ve Mutfak Sanatları bölümlerinin açılacağını; böylece Türk Mutfağı markasını yaratma adına bir adım atılabileceği müjdesini verdi.
Saat 17.00 sularında başlayıp 18.30’da bitmesi planlanan panel, Öğrenci Kulübü’nden Dilara Yılmaz ve Özge Akay’ın panelistlere çiçek ve teşekkürlerini takdimleriyle ancak 20.00 sularında bitebildi…
Etkinliğe; Melike Doğruer, İlkay Bener, Gülçin Bener, Marmara SKAL Kulübü’nden Ceylan Bener, Dilaver Doğru, Ali Güler, Emre Pekin, Murat Yumak, Sinan Sinanoğlu ile Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tekin Ertan, Aydın Beyhan, Aysın Paşamehmetoğlu ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı öğrencileri katıldılar. Panelin sonunda, Kadıköy Life Dergisi’nden Kadir Toprakkaya’nın ricası üzerine, panele katılanların bir bölümü bu toplu fotoğrafın çekilmesi için objektiflere poz verdiler…