Şehir yaşamının önemli bir parçasıdır yolculuk… İşten eve, evden işe, ya da okuldan eve… Peki yolculukta zamanımızı nasıl değerlendiriyoruz?
İşte bu sorunun adeta yanıtı niteliği taşıyan kare, Kadıköy Life objektiflerine yansıdı. Kadıköy-Kartal yönünde seyreden metroda yolculuk yapan iki arkadaşi dikkat çekti. Biri yolculuk süresince kitap okurken, diğer yolcu ise heyecanlı bir şekilde oyun oynamayı tercih etti. Kitap okumak da, oyun oynamak da yaşamın bir parçası… Peki, okumayı ne kadar seviyoruz?
FOTOĞRAF SİZİ YANILTMASIN…
Kadıköy Life objektifine yansıyan karede, iki arkadaştan birinin kitap okuduğu görülüyor. Mevcut kareye göre, okuma oranı yüzde 50 olarak objektiflerde ölümsüzleşiyor. Ancak toplum geneline baktığımızda, ne yazık ki okuma oranımızın oldukça düşük olduğu görülüyor. Gelişmiş ülkelerde isei yolcuların önemli kısmının zamanını kitap, gazete ya da dergi gibi yayın organlarını okuyarak, bilgi dağarcığını geliştirmeye ayırdığı biliniyor.
İŞTE TÜRKİYE’DE BAZI OKUMA İSTATİSTİKLERİ…
– Kitap, Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. sırada yer alıyor.
– Japonya’da toplumun yüzde 14’ü, ABD’de yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’i düzenli kitap okurken, bizim ülkemizde sadece onbin’de bir kişi kitap okuyor.
– Türkiye’de günde ortalama beş saat televizyon seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece altı saat ayrılıyor.
– Türkiye’de okunan kitaplar genellikle siyaset, aşk cinsellik konularını işliyor.
– 8 milyon Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken, 75 milyona yakın Türkiye’de bu rakam ortalama 2 bin – 4 bin dolayında. Çünkü Türkiye’de okuma alışkanlığına sahip kişilerin sayısı 70 bin dolayında.
– Japon yılda ortalama 25, İsviçreli 10, Fransız 7 kitap okurken, Türkiye’de bir kişi on yılda bir kitap okuyor.
– Birleşmiş Milletler araştırmasına göre kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçikalı ve Avustralyalı 100, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor yılda. Dünya ortalaması da 1,3 dolar. Ülkemizde ise bir kişi kitaba yılda ancak 0,45 dolar yani 45 sent ayırabiliyor.
– Türkiye’de gazete okuma oranı yüzde 22, radyo dinleme oranı yüzde 24, televizyon izleme oranı yüzde 95.
– Biz Türklerin kitap okumaya ayırdığı zamanı, Norveçli 300’e, ABD’li 210’a, İngiliz 87’ye, Japon 97’ye katlıyor.
– Birleşmiş Milletler’in insani gelişim raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre sıraya dizilmiş. Türkiye 86’ncı sırada.