Yakın zamanda yitirdiğimiz araştırmacı-yazar Müfid Ekdal’ın “Kadıköy Konakları” yapıtında yer verdiği, sağlığında bir söyleşi gerçekleştirdiği Moda’daki Tarihi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü, orada yıllardır görev yapan eğitimci-yazar Süleyman Dama tarafından bir romana konu oldu; “Bir Asırlık Hüzün”…
Birlikte birçok etkinliği gerçekleştirdiğimiz, şimdilerde ben ve duyarlı dostlarımın tüm çırpınış ve çığlıklarına karşın çürümeye terk edilmiş bu tarihi mekanın öğrencileri, İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki bu yapıda yaşananları hep merak etmişlerdir. Bizler de bilgimiz dahilinde onlara “Köşk Anıları”nı aktarmaya çalıştık, çalışıyoruz. Ancak bu kez Süleyman Dama’nın kaleminden başka bir gözlem ve dil ile değişik “Köşk Kareleri” canlanacak gözlerinin önünde, düşlerinde; sayfaları çevirdikçe…
* * * *
“Mermer Konak neyin adıydı?” sorusuna, “Anadolu’nun en batısı Kadıköy’ün Moda’sında bir sevdanın alevlendiği kalbin adıydı” yanıtı çıkıyor karşımıza. “Hayallerin, düşlerin umutla tomurcuklandığı, ardından kaybolduğu bir serap…”
Yegane, Selma, Angelina, Beşir Ağa, Halis Ağa… Çekişmeler, sevgiler, güvenler, şüpheler, şatafat, zorluklar…
“Galata Köprüsü biraz uzakta kalsa da Adalar hep pusudaydı Mermer Konak için… Neden mi?”
* * * *
Hepsi Süleyman Dama’nın kaleminden “Bir Asırlık Hüzün”ün sayfaları arasında… Çevirin yaprakları ve 19. yüzyıl sonları ile 20. yüzyılın ilk yıllarında Moda ve köşkte tarihi bir yolculuk yapın…