Kadıköy’ü de derinden etkileyen metropolün kangreni “minibüs terörüne” yönelik umut verici bir gelişme gerçekleşti. Bir yıl sonra hayata geçirilecek proje ile yolcuların rahat nefes alması bekleniyor. Ancak, daha önce defalarca gündeme gelen benzer çalışmaların pratikte uygulanmaması, vatandaşın kafasında soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve İstanbul Minibüsçüler Odası, sorunu çözüme kavuşturmak için harekete geçti.
KADIKÖY’ÜN DE İÇİNDE OLDUĞU ÜÇ HATTA DÜZENLEME…
Proje kapsamında Anadolu Yakası’nda E-5 güzergahı, pilot bölge olarak seçildi. Güzergah üzerinde çalışan üç farklı hat, yeniden planlanarak iyileştirilecek. Kadıköy–Kartal, Yakacık–Kartal ve Gebze-Harem hatlarında toplamda 386 araç bulunuyor.
MİNİBÜSÜN SON DURAĞI ARTIK KADIKÖY OLMAYACAK…
Uzun süredir üzerinde çalışılan planlamaya göre, minibüslerin son durağı artık Kadıköy olmayacak. Kadıköy-Kartal hattındaki minibüslerin belirli bir bölümünün seferleri, Küçükyalı’da Ulusoy Tesisleri’nin bulunduğu bölgede sonlandırılacak. Mevcut planlama ile E-5 üzerindeki minibüs yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Ancak, araçların bu kez de kuraldışı taşımacılık yaparak şehir merkezini kilitlemesi halinde sorunun daha da büyümesi ihtimali vatandaşları tedirgin ediyor. Kadıköylüler, E-5 karayolu ile birlikte şehir içinde de ciddi uygulama takibi yapılmasını istiyor.
KURALSIZLIK, AŞIRI HIZ, KAZALAR, HAKARET VE ARGO…
İstanbul’da milyonlarca yolcu, on yıllardır kontrol altına alınamayan minibüs şoförleri nedeniyle büyük kaos yaşadı. Bazen ehliyeti olmayan sürücülere teslim edilen yolcular hayatını kaybetti, bazen de argo ve saldırgan yaklaşımları nedeniyle birçok yolcu kavgalarda yaralandı, ölümle yüz yüze gelenler oldu. Klasik önlemler, trafikte minibüs terörünü azaltmaya yetmedi. Sorunun kaynağı olan şoförlerin megakente uyumsuzluğu giderilemedi.
KAMYON KORNASI TAKIYORLAR, CEZA KESEN YOK!..
İstanbul’da birçok minibüs, şehir içinde yasak olan havalı korna kullanıyor. Ancak, trafik denetimlerinde yeterli müdahale gösterilmediği öne sürülen minibüsler, gereksiz klakson kullanımıyla birlikte metropolde en çok gürültü kirliliğine neden olan faktörler sıralamasında gösteriliyor.
KİMİN ARABASINDA KİM ŞOFÖR, BELLİ DEĞİL…
Yine minibüslerde en büyük sorunlardan biri ise şoförlerin belirsizliği… İstanbul’da İETT araçlarında şoförlerin resmi takibi yapılıyor. Ancak gün içerisinde 3 milyon yolcu taşıdığı tespit edilen minibüslerde vatandaş “Allah’a emanet”… Yolcular; “Minibüs sahibi parasına bakıyor. Giriyor bir kahvehaneye, kafasına göre şoför seçiyor, yüzde üzerinden gündelik çalıştırıyor. Daha fazla kazanmak isteyen şoför ise para hırsıyla gaza basıyor, aşırı hız kaza getiriyor” diyerek tepki gösterdi. Vatandaşlar, şehirde günlük yaşamı birinci derecede etkileyen minibüslerin trafik ekipleri tarafından da yeterli denetime tabi tutulmadığını, sembolik cezaların kesildiğini ifade ediyor.
“PARA ÜSTÜ İSTEMEYE KORKARSIN…”
Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmaları nedeniyle canını tehlikede hisseden yolcular; “Bazen o kadar argo konuşuyorlar ki, paramızın üstünü istemeye korkuyoruz. Çok iyileri de var elbet… Ancak, magandavari yaklaşan şoförler nedeniyle minibüslere binmek istemiyoruz. Başka alternatif yok, ara hatlardan ana arterlere ulaşmak için minibüslere de binmeye mecburuz” diyerek yetkilileri gerçek, elle tutulur ve kalıcı çözümler bulmaya davet etti.
BU KEZ ÇÖZÜLECEK Mİ?
Geçtiğimiz yıllarda minibüs sorununun çözüme kavuşması için birçok proje gündeme gelmiş, ancak hiçbiri hayata geçirilmemiş ya da geçirilememişti. Şimdi gözler, önümüzdeki bir yıl içerisinde gerçekleşecek düzenlemelere çevrildi.
Kadıköy Life’ın anı anına görüntülediği kazada, minibüs şoförünün yasak olmasına rağmen Rıhtım Caddesi’nde hatalı dönüş yapması nedeniyle ticari taksi şoförünü ağır yaralanmıştı. Kazadan birkaç dakika sonra otobüs duraklarını işgal eden birçok minibüs, göz göre göre hatalı dönüş yapmaya devam etmişti…