Kentsel dönüşümün büyük bir hızla yaşanmakta olduğu ülkemizde, yenilenecek olan binaların projelerini ortaya çıkaran mimarlık atölyelerinde “bürokrasi rahatsızlığı” baş göstermeye başladı.
“Kentsel Dönüşüm” ile birlikte “Kentsel Yenileme” projelerinin de ilk başlandığı ilçe olan Kadıköy’de sorun yaşamaya başlayan bazı mimarlık atölyelerinin temsilcileri, bir araya gelerek strateji belirleme çalışması yaptı. Kadıköy ilçe sınırları içinde yüzlerce projeye imza atan AE Mimarlık Kurucusu Ahmet Erkurtoğlu’nun atölyesinde toplanan mimarlar, Kadıköy Belediyesi’ndeki projelerinin çok uzun süre bekletildiğine dikkat çekti.
GÖREVLİ TEMSİLCİ YERİNE MÜELLİFİN GELMESİ İSTENİYOR…
Projelerinin çok fazla bekletiliyor olmasının yanı sıra mimarlık atölyeleri tarafından görevlendirilmiş temsilci yerine müellifin gelmesi şartının getirilmiş olmasından rahatsızlık duyduklarını dile getiren Ahmet Erkurtoğlu, “Biz projemizle mi uğraşalım, belediye binasında evrak takibi mi yapalım” diye sordu.
MADDİ MANEVİ KAYIPLARIN YAŞANMASINA NEDEN OLUYOR…
“Kadıköy Belediyesi’nin ikinci katında çok büyük bir yoğunluk var. Projelerin hızlı biçimde incelenerek ruhsat aşamasına dönüştürülememesi, maddi manevi kayıpların yaşanmasına neden oluyor” şeklinde konuşan Erkurtoğlu; “Önümüz sonbahar ve yağmurlar başlayacak. Müteahhit firmalar, yıktıkları binaların sahiplerine kiralarını ödüyorlar. Hazırladıkları malzeme ve personelin atıl durması başka bir kayıp, çevreye verdiği rahatsızlık başka bir sorun” diyerek, bir an önce soruna çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi.
ADAPTASYON SÜRECİ VE GÜVENSİZLİK…
Buluşmaya katılan mimarlardan biri de Optim Mimarlık’tan Ömer Abamor’du. Serbest çalışan mimarlar ile belediye arasında büyük sorunlar yaşandığına değinen Abamor; “Özellikle belirtmek isterim ki, mimarlara karşı bir güvensizlik içindeler. Kuşku ile bakıyorlar. Bir de yeni oluşan ekibin adaptasyon sürecini tamamlamamış olması var. Bütün bunların karşı tarafa anlatılması gerekir” dedi.
KADIKÖYLÜ MİMARLAR ÖRNEK PROJELER ÜRETTİ…
Merkezi Kadıköy’de olan mimarlık atölyelerinin yurt genelinde ve yurt dışında önemli projeler ürettiğinde değinen bir başka tecrübeli isim ise Ender Erman oldu. Ermanlar Mimarlık Atölyesi’nin kurucusu olan Ender Erman; “Belediye ile mimarlar arasında kopukluk yaşanmaması gerekir. Uyum ve güven içinde çalışmak, her iki taraf için de büyük fayda sağlayacaktır. Yaşadığımız sorunları anlatmak adına Mimarlar Odası’nı devreye sokmak gerekir” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ YOK…
Dartes Mühendislik’ten Tolga Şahlıoğlu ise “Kadıköy, kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme çalışmalarının ilk başlatıldığı ilçe özelliği taşımaktadır. Ancak bu konuda olması gereken Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin hala kurulmamış olması düşündürücüdür. Oysa böyle bir ofisin oluşması işlemleri hızlandıracak ve bilgi akışı sağlayacaktır” dedi. Sorunlarına çözüm bulmak adına buluşmaları sürdürme kararı alan mimarlar, meslek odaları dışında İTO ve AYİD nezdinde de girişimde bulunma kararı aldı.


İlk buluşmaya şu isimler katıldı: İsmail Turanlı, Hasan Kartal, Ömer Abamor, Tolga Şahlıoğlu, Seçkin Bilgin, Tuncer Topkara, Ahmet Erkurtoğlu, Fatih Küpoğlu ve Ender Erman…