Bu haberi okuduktan sonra, “Nedir bu martıların bizden çektiği” diyebilirsiniz… Milenyum çağında en iğrenç görüntüler ile karşı karşıya kaldığımız Kurbağalıdere’yi, son günlerde martı sürüleri istila etti.
Daha önce “Martılara simit ve ekmek yemeyi öğreten millet” olarak tarihe geçmiştik. Bir ilke daha imza attık; martıları “insan dışkısı ve kanalizasyon atığı” ile beslenmeye alıştırdık. Martı sürülerinin akın ettiği Kadıköy’de salgın riski en yüksek seviyeye çıktı. Kadıköy Life Dergisi’nin objektiflerine yansıyan kareler, Kurbağalıdere’de hastalık patlaması öncesi son evre olarak kayıtlara geçti. Islah çalışmalarının Kadıköy genelinde istenilen hızda ilerlememesi kaygıları artırıyor.
CİDDİ DEĞİŞİME UĞRADILAR…
Marmara Denizi’nde balık avına çıkan, vapurların ardından koşarcasına kanat çırpan, Haydarpaşa çevresinde Kadıköy ile dans edercesine süzülen martılar, ekolojik denge bozukluğundan ciddi oranda olumsuz etkilendi. Karabatak gibi dere suyunda yüzen beyaz kanatlılar, karga gibi de dışkı yemeye başladı. Son günlerde ucu bucağı gözükmeyen ve gökyüzünü kaplayacak kadar yoğunlaşan “fotoğrafların beyaz melekleri”, artık Kadıköylüleri tedirgin ediyor.
ZOONAZ HASTALIKLAR YAYGINLAŞABİLİR!..
İnsanlar ve hayvanların birbirine bulaştırabildikleri sağlık sorunları olarak bilinen zoonaz hastalıklar, kedi ve köpek gibi kuş türlerinin yanı sıra martı gibi kanatlı hayvan türleriyle de yayılabiliyor. Zoonaz hastalıkların temas ve yeme içmenin yanı sıra solunum aracılığıyla da insanlara bulaşması faktörü, martıların sağlıksız koşullarda bulunması halinde şehirde yaşayan insanları direkt olumsuz etkileyebiliyor. İnsanlar martılara dokunmasa bile, kirlilik alanı çevresindeki havayı solurken akciğerlerine ulaşan parazit ya da virüsler, tıbbi verilere göre ortalama 2-4 gün içerisinde vücudun hastalığa teslim olmasını beraberinde getirebiliyor. Ateş, halsizlik, ishal, boğaz ağrısı, öksürük, solunum güçlüğü, zatürre, deride döküntüler, kaşıntı ve yanma gibi hastalıklar, özellikle çocuk ve yaşlılar ile bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sıklıkla görülebiliyor. 1 gram tavuk pisliği ile 1 milyon tavuğun öldüğü ağır hastalık dönemleri geçiren birçok ülke, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) aracılığıyla birçok çeşit hastalığa yönelik sıkça uyarılmıştı.
KURBAĞALIDERE ÇEVRESİNDE RİSK TARAMASI ACİL İHTİYAÇ!..
Son günlerde Fenerbahçe ve Moda kıyılarında martı sürülerinin akın ettiği Kurbağalıdere’de, daha önce Kadıköy Belediyesi tarafından koli basili değerleri tespit edilmişti. Normal değerlerinin ortalama 100-150 kat üzerinde riskli tespitler ile kırmızı alarmın verildiği Kadıköy’ün Marmara Denizi kıyılarında suya girilmemesi yönünde acil açıklamalar yapılmıştı. Ancak kış ayları geldi, deniz suyu soğudu. Bu kez risk, yaz aylarında da olduğu gibi solunum yoluyla devam ediyor. Bugüne kadar deniz ile direkt etkileşim dışında hastalıkların bulaşabileceği etkenlerin taramasının ayrıntılı olarak yapılmadığı Kurbağalıdere çevresinde risk her geçen gün artıyor. Kurbağalıdere’nin Marmara Denizi ile birleştiği Fenerbahçe ve Moda kıyıları başta olmak üzere dere yatağına komşu mahalle ve semtlerde risk araştırmasının gerekliliği iyiden iyiye arttı. Son günlerde martıların Kurbağalıdere’ye sürüler halinde akın etmesi, salgın riskinin artacağını da akıllara getiriyor. Ancak tüm bu riskler, sağlık ekiplerinin ayrıntılı araştırmaları ile netleştirilip kamuoyuna sunulabilecek.