Yürürlüğe giren yönetmelik gereği, 2015’ten sonra şantiyelerde yetki belgesi olmayan usta çalışamayacak. Yetki belgesine sahip usta açığını kapatma konusundaki ilk somut adımı İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) attı. İNDER’in Beşiktaş Kaymakamlığı, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenlediği “Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı”nın 15 Şubat’ta başlayacağı açıklandı.
Türkiye’deki tüm yapı müteahhitlerinin yanında çalıştırdığı ustaların, yetki belgeli ve öğretilmiş olarak hizmet vermelerine olanak sağlamak amacıyla başlattığı eğitim programı kapsamında 21 dalda eğitim verilecek. İlk üç yılda 18 bin ustanın belgelendirilmesi hedeflenen eğitim programının kapsamı, daha sonraki aşamada sektörün ihtiyaçları doğrultusunda genişletilecek.
“Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı” kapsamında eğitim alacak olan usta adayları, branşlarına göre 36 saat ile 360 saat arasında değişen sürelerle teorik eğitime tabi tutulacak. Teorik eğitimler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) mesleki eğitim müfredatı doğrultusunda oluşturulacak. Staj niteliğindeki pratik eğitimlerini ise, İNDER’in ve MEB’in denetiminde bağlı çalıştıkları şirketlerin şantiyelerinde tamamlayacak olan adaylar, program sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları durumunda yetki belgesi alabilecekler. Yetki belgeleri, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası alanda da geçerli olacak.
Yetki Belgeli Usta Eğitim Programı’nın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, bu eğitim programıyla birlikte ehil ellerdeki maharetlerin, değerli malzemeleri tekrar sanata dönüştürme fırsatı bulacağını belirtti.
Atalarımızın yapı sanatındaki ustalığının günümüze kadar ulaştığını hatırlatan Durbakayım; “Usta ve maharetli ellerin gerçekleştirdiği eserler, günümüze kadar hiç bozulmadan geldi. Maalesef günümüzde yapılan eserler ise, gerek işçilik gerekse malzemelerdeki çeşitlenmesinden dolayı bir takım sıkıntılarla karşılaşıyor. Eskiden çok ehil kişiler, usta işler vardı. Kayserili boya yapardı. Sıva, taş işçiliği Gümüşhaneli’ydi. Ustalık ve çıraklık ilişkisi inşaatların çoğalması, malzemelerin çeşitlenmesi gibi nedenlerden dolayı sona erdi. Dünya standartlarına ulaşan malzemelerimizin kullanılmasını bilen usta sayısı giderek azalmaya başladı. Aradaki bu farkı en kısa sürede kapatmamız gerek. Ustalık eğitim programını, bu değerli malzemelerin ehil eller tarafından yapılacağının bir müjdesi olarak görüyorum. Bu programı düşünüp kanunlaştıran yetkililere, inşaat camia adına teşekkürü borç bilirim” şeklinde konuştu.