İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 65 ülkenin büyükelçi ve konsolosları ile inşaatı bitmek üzere olan 3. Köprü’de incelemelerde bulundu. Kanal İstanbul Projesi’nin ekolojik dengeye zarar vermemesi için çok ciddi bilimsel araştırmalar yapıldığını belirten Topbaş, “Üsküdar-Beşiktaş Yaya Tüneli’nden bisiklet geçirebilir miyiz diye de düşünüyoruz” dedi.
3. Köprü’nün Sarıyer Garipçe ayağında konsoloslarla kahvaltılı bir toplantıda bir araya gelen Başkan Topbaş, köprü ve İstanbul’un projeleriyle ilgili bilgi verdi. Tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirten Topbaş, diplomatların İstanbul’daki gelişmeleri yakından görmesi için bir dahaki buluşmayı da 3. Havaalanı şantiyesinde yapmayı düşündüklerini söyledi.
İNŞASI BİTMEK ÜZERE…
İmparatorluklara başkentlik yapmış İstanbul’un medeniyetlerin beşiği ve dünyanın odak şehirlerinden biri olduğunu ifade eden İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un 15-16 milyon nüfusuyla dünyanın nüfus itibariyle 124 ülkesinden, ekonomik olarak da dünyanın 117 ülkesinden de büyük olduğunu hatırlattı. Topbaş, İstanbul’da devasa projelerin hayata geçirildiğini ve bunlardan birinin de inşaatı bitmek üzere olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü olduğunu belirterek, 2018 yılında bir bölümü açılacak olan 3. Havaalanı’nın inşaatının da devam ettiğini söyledi. Havalimanının tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havalimanı olacağını aktaran Başkan Topbaş, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili ise şu bilgileri verdi:
KANAL İSTANBUL’DA EKOLOJİK DENGE KORUNACAK…
“Kanal İstanbul Projesi’nin halen ihalesinin yapılmamasının nedeni, güzergahlar üzerinde araştırmaların devam etmesidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da proje üzerinde hassasiyetle duruyor. Çevre etkileri dikkate alınarak, üniversitelerden görüşler alınıyor. Ekoloji, altyapı, zemin altı suları, doğal kaynakların durumları, bunların hepsi gözden geçiriliyor. Bölgede ekolojik bir dengesizlik ortaya çıkartılmaması için çalışılıyor. Üzerinde ciddi anlamda ekolojik köprüler de yapılmak suretiyle canlı hayata destek verirken; diğer taraftan da kanalın altından, her iki taraftaki zemin suyunun diğer taraflara geçebileceği bir sistemler de geliştirilebilir. Karadeniz’in Marmara’ya, Ege Denizi’nin Marmara ve Karadeniz’e etkileri de gözden geçiriliyor. Yoğun çalışmalar var, bu nedenle gecikme oldu. Bugüne kadar somut adımlar atılmadı, fakat bilimsel ve teknik çalışmalar sürüyor.”
ÜSKÜDAR-KABATAŞ YAYA TÜNELİ’NE BİSİKLET YOLU…
İstanbul’da Boğaz’ın altından önümüzdeki süreçte üç farklı tünelin de yapılacağından bahseden Topbaş; “Metro ve karayolu ile ilgili tünel çalışmamız var. Bahsettiğimiz Üsküdar’daki metro istasyonundan Kabataş’taki metro istasyonuna yayaların yüzeye çıkmadan, istasyonlar arası bir yürüme yolu projemiz var. Üzerinde çalışıyoruz. Hatta içinden bisiklet geçirebilir miyiz diye düşünüyoruz. Avrupa’dan Asya’ya insanların geçilebilmesi sağlanabilir mi diye etütler yapıyoruz. Hepsinde çevreyi ve çevre etkileşimini dikkate alıyoruz” ifadelerini kullandı.
3. KÖPRÜ MÜHENDİSLİK HARİKASI…
Köprüde basının sorularını da cevaplandıran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. Köprü’nün bir anıtsal nitelik taşıdığını, insanları ve kıtaları buluşturduğu gibi yapısal ve teknik özelliği bakımından da mühendislik harikası olduğunu söyledi. Köprünün 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandığına dikkati çeken Topbaş, bununla ilgili talimatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiğini hatırlattı.