Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Marmara Denizi’nde 7-7,5 büyüklüğünde deprem beklediklerini söyledi. Binalarının yüzde 90’ı riskli olan Kadıköy’de yürekler ağza geldi.
Uzmanlar, yıllardır İstanbul’da deprem riskine yönelik mesajlar veriyordu. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 14 yıl geçmesi ile fay hatlarında biriken enerji üzerinden yola çıkan uzmanlar, uyarılarını sıklaştırdı. Son olarak, Fumio Kaneko’nun 7-7,5 şiddetinde depremin birkaç yıl içerisinde İstanbul’u vuracağını açıklaması, Kadıköy’de heyecan yarattı.
Son günlerde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yetkililerin “Kadıköy’de binaların yüzde 90’ı riskli” yönünde uyarılarda bulunması, kaygıların haklılığını ortaya koydu.
DEPREM, KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN ÖNCE OLURSA?..
Kadıköy’de olası bir depremin, kentsel dönüşüm süreci tamamlanmadan meydana gelmesi halinde ilçe halkını büyük bir felaket bekliyor. Uzmanlar, İstanbul genelinde onbinleri bulan ölüm senaryolarını tartışırken, nüfusu yarım milyonu aşan Kadıköy’de yaşanabilecek afet, Fumio Kaneko’nun açıklamalarıyla gündemde sıcaklığını iyiden iyiye artırdı. Kadıköy’de kentsel dönüşüm sürecinin, en erken 10-20 yıl içerisinde tamamlanması beklenmiyor. Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Afet Yönetim Uzmanı Fumio Kaneko’nun açıklamalarına göre Kadıköy, deprem felaketi ile kentsel dönüşüm öncesinde yüzleşecek.
KAFALAR İYİDEN İYİYE KARIŞTI…
Binalarının önemli kısmı onyıllar öncesinde inşa edilen, bir kısım yapıların da Cumhuriyet dönemine dayandığı Kadıköy’de, kentsel dönüşüm Fikirtepe’de başladı. Ancak, depremin tam olarak ne zaman gerçekleşeceğinin bilinmemesi, riskli yapılarda oturanların karamsarlığını iyiden iyiye artırdı.
İŞTE “FELAKET” AÇIKLAMALARININ AYRINTILARI…
Kaneko’nun deprem uyarısında bulunduğu açıklamaların ayrıntılarında şunlar yer aldı:
“Tatbikatlar yeterli değil. Tatbikatlara çok sayıda kurumun destek vermesi ise çok olumlu, ancak yeterli değil. Sürekli bu çalışmaların devam etmesi önemli. Sadece Türkiye için değil, Japonya için de önemli… Üç yıldır proje yürütüyoruz. Japon binaları, Türkiye binalarına oranla iki-üç kat daha güçlü… Olası depremde can kaybı şehre göre değişebilir.
İstanbul yakınlarında birçok bilimadamı, yakın zamanda deprem olmasını bekliyor. Muhtemel depremin büyüklüğü 7 ile 7,5 büyüklüğünde olacaktır. Tabi deprem denizde meydana geleceği için, tsunami etkisi de oluşturacaktır. İstanbul, daha çok etkilenecektir. Ama Bursa da tsunamiden etkilenecektir. Japonya’da iki sene önceki tsunamide, dalgalar 10 metre boyunu aşmıştı. İstanbul ve Bursa’daki deprem sonrası meydana gelecek tsunamide dalgalar çok yüksek olmaz. Deprem, Marmara Denizi’nde olacağı için dalgalar Bursa’ya çok şiddetli gelmez, İstanbul daha çok etkilenecektir.”