Vatandaşların yıllar önce kamuya terk ettiği, ancak tapu kayıtlarında hâlâ üzerlerinde görünen kaldırım ve yeşil alanlar için belediyelerin dava yağmuruna tutulduğu bildiriliyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde yaklaşık 15 bin davanın açıldığı dile getirilirken, sadece bu iş için özel hukuk bürolarının kurulduğundan söz ediliyor.
İstanbul’un en değerli ilçeleri arasında görülen Kadıköy’de, 502 metrekarelik bir yeşil alan için 3 milyon TL tazminat ödeyen Kadıköy Belediyesi’ne, son iki yıl içinde 250 dava açılmış durumda…
Belediyeler dava yağmuruna tutuluyor…
Sabah Gazetesi’nden Erhan Öztürk’ün yaptığı bir araştırmada, Türkiye’nin dört bir yanında zamanında kamuya terk edilen, ancak tapuda hâlâ mal sahibinin üzerinde görünen kaldırım ve yeşil alanlar için belediyelerin adeta dava yağmuruna tutulduğundan söz edilerek, sadece bu davaları takip eden özel hukuk bürolarının kurulduğu belirtilmekte.
Avukatların mülk sahiplerine; “Biz kadastro, tapu ve belediye kayıtlarından araştırdık. Belediye, sizin yerinizi kullanıyor. Avukatlık ücreti istemiyoruz. Vekâlet verin, kazanılan tazminatın yüzde 20’sini alırız” diyerek çalışma başlattıklarına değinen araştırma sonuçlarına göre, son üç yılda Türkiye genelinde belediyeler aleyhine 14 bin 840 “kamulaştırmasız el atma” davası açıldı.
Kadıköy’de 70 metrekare alan için 1 milyon TL isteyen çıktı…
Kadıköy’de 70 metrekarelik terkedilmiş bir alan için 1 milyon TL istendiğini yazan Sabah Gazetesi, Kadıköy Belediyesi’nin Bağdat Caddesi’nde 502 metrekarelik bir yeşil alan için 3 milyon TL ödemek zorunda kaldığını da açıkladı.
Açılan davaların 8 bine yakını mülk sahiplerinin lehine sonuçlandı…
Türkiye genelinde açılan davaların yarıdan fazlasının mülk sahiplerinin lehine sonuçlandığı bildirilirken; 2 milyar TL’lik tazminat ödeme ile karşı karşıya kalan belediyelerin ise çareyi bu alanlardaki kaldırımları söküp, mülk sahibine terk etmekte buldukları dile getiriliyor.
“Bütçemizi aşan ödemelerle karşı karşıya kalabiliriz…”
Belediyeler ise tehlikeye dikkat çekerek; “Bütçemizi aşan ödemelerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu uyanıklar yüzünden vatandaşa hizmet götüremez hale geldik. Soruna bir an önce çözüm bulunmalı” diyor.
İstanbul’a 3 bin’e yakın dava açıldı…
İstanbul’da ana arterlerin bağlı olduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyelerine toplam 2.800’ün üzerinde dava açıldığına ve bu davaların büyük çoğunluğunun uyanık avukatlar tarafından kazanıldığına değinen Erhan Öztürk, araştırmasında şu örneklere yer veriyor:
“Bağdat Caddesi’nde bir mülk sahibi, 70 metrekare bir alan için faiziyle birlikte 1 milyon TL isteyerek mahkemenin yolunu tuttu. Büyükşehir Belediyesi ise, kaldırıma döşediği taşları ‘O zaman hizmet yok’ diyerek söktü ve tepkisini koydu. Yine, Acıbadem Caddesi’nde 95 metrekarelik kaldırımla ilgili de benzer dava açılınca, oranın da taşları söküldü.”
Selami Öztürk: “Bu uyanıklara haksız ödediğimiz paralar ağrıma gidiyor…”
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Erhan Öztürk’e yaptığı açıklamada; “Son 2,5 yılda 247 dava açıldı. Toplam 41 milyon 384 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildik. Bunun 25 milyon 610 bin TL’sini ödedik. Kalanı ise sıraya koyduk. 2013 yılında belediyenin toplam borcu 20 milyon; 14 milyon TL’si bu davalara olan borcumuz. Bağdat Caddesi’ne paralel bir sokakta 40 yıl önce yapılan planla terk edilen 502 metrekarelik yeşil alan için 3 milyon TL ödedik. Bu uyanıklara haksız ödediğimiz paralar ağrıma gidiyor. Maaş ödeyemez duruma geldik. Birçok belediye kapısına kilit vurma noktasında. İstismarlar ortadan kaldırılmalı, caydırıcı kurallar getirilmeli. Kamu altından kalkamayacağı bedellerle karşı karşıya… Geçmişte belediyelerde para olmadığı için bu yolu denemiyorlardı. Şimdi belediyelerde para olduğunu gören uyanık istismarcılar, bu işi adeta meslek edinerek, dava bombardımanına tutuyorlar bizi” dedi.
“Ciddi bir tehditle karşı karşıyayız…”
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, bu konunun tüm Türkiye’de büyük bir sorun olduğunu dile getirerek, şu açıklamalarda bulundu: “Planlama yapılırken tüm bu unsurlar tek tek gözden geçirilmeli. Terkler tapu müdürlüklerine gidilerek tescil ettirilmeli. İstismara açık bir kapı bırakılmamalı. Tapusu olan bina sahiplerine giden avukatlar, ‘Vekâletinizi bize verin. Kazanılan paranın yüzde 20’sini alırız’ diyerek anlaşma yapıyorlar. Bu durum şeklen yasaya da uygun ama istismar ediliyor. Bugüne kadar 3 milyon TL ödeme yapıldı. 40’ın üzerinde davamız devam ediyor.”
Kadıköy Hilton da benzer davanın kurbanı…
Benzer bir dava da Kadıköy’deki DoubleTree by Hilton Istanbul Moda’nın olduğu alanda yaşandı. Otelin bulunduğu arsaya 1950’li yıllarda villa yapılırken yola terkedilen 467 metrekarelik bir alan, o zamanlar tapuya işlenmediği için sahipleri tarafından geri alındı.