Kadıköy Belediyesi, geri dönüşümü olan atıkları toplayarak ekonomiye yeniden kazandırıyor. Bu amaçla ilçede muhtarlıklar ve Kadıköylüler ile birlikte projeler yürütüyor. Elektronik atıklar, ambalaj atıkları, cam atıklar, kullanılmış pil ve kullanılmış yağlar toplanarak, geri dönüşümü sağlanıyor. Böylece hem ülke ekonomisi, hem de çevre kazanıyor.
Kadıköy’de günlük 600 ton çöp toplanıyor. Bu atıkların yüzde 12’si ise geri dönüşebilen malzemelerden oluşuyor. Çöpe giden atıkların yüzde 45’ini kağıt, yüzde 23’ünü plastik, yüzde 18’ini cam, yüzde 9’unu metal ve yüzde 5’ini de tekstil atıkları oluşturuyor. Kadıköy Belediyesi, 2016 yılında yaklaşık 9 bin ton ambalaj atığı topladı. Kadıköy’de yüzde 86 oranıyla en çok cam atık toplanıyor, bunu yüzde 84 ile atık piller ve kağıt takip ediyor.
Kadıköy Belediyesi, atıkların geri kazanımı konusundaki çalışmalarına 2015 yılında hız verdi. 2015’te önce Erenköy, 2016’da Sahrayıcedit ve Caddebostan’da pilot çalışma başlatıldı. Erenköy Mahallesi’nde 26 adet ambalaj atık kumbarası, 43 adet cam atık kumbarası, Caddebostan’da 6 adet ambalaj ve 30 adet cam atık kumbarası, Sahrayıcedit Mahallesi’ne de 24 adet ambalaj, 25 adet atık cam kumbarası yerleştirildi. Bunun yanı sıra her mahallede muhtarlıklarda bir atık getirme noktası bulundurulması kararlaştırıldı. İlk önce mahalle mahalle mevcut durum tespit ve verimlilik çalışması yapıldı. Hazırlanan projeye göre, nerelere ne özellikte kumbaraların yerleştirileceği belirlendi. Meclis kararı alındı, daha sonra bununla ilgili tanıtım, broşür ve afiş görsel çalışmaları yapıldı.
TONLARCA ATIK GERİ KAZANILDI…
Erenköy, Sahrayıcedit ve Caddebostan Mahallelerindeki pilot uygulamayla tonlarca atık geri dönüştürülerek, ülke ekonomisine yeniden kazandırıldı. Erenköy’de 29 buçuk ton ambalaj atığı toplandı. Yaklaşık 5 ayda Caddebostan’da 7,2 ton, Sahrayıcedit’te de iki ayda 5 ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Bunun yanı sıra Erenköy’de 22 ton, Caddebostan’da 45,4 ton, Sahrayıcedit’te de 66 ton cam atık toplandı. Genel toplamda 21 mahalleli ilçenin sadece bu 3 mahallesinde yaklaşık 375-376 ton atık geri kazanıldı. 2017’de Suadiye, Bostancı, Koşuyolu, Kozyatağı ve 19 Mayıs Mahallelerinde de projenin uygulanacağı belirtildi. 2019’un sonuna kadar bütün mahallelerde bu sistemin uygulanması planlanıyor.
ATIK YAĞLAR TOPLANIYOR…
Kadıköy Belediyesi, mutfaklarda kullanılan atık yağların çevreyi, denizleri kirletmemesi amacıyla da çalışma yapıyor. Muhtarlıklar da dahil olmak üzere ilçede 60 noktada atık yağlar toplanıyor. Vatandaşlar, bulundukları mahallenin muhtarlığına da atık yağlarını bırakabiliyor. Belediyenin bu yıl en fazla atık yağ biriktiren muhtarlığı belirleyip, hediye kampanyası düzenlemeye hazırlandığı belirtildi.
BAŞARIYLA UYGULANIYOR…
2015’te atık geri dönüşüm projesinde pilot mahalle seçildikten sonra Kadıköy Belediyesi’nin mahallede belirli noktalara atık kumbaraları yerleştirdiğini söyleyen Erenköy Mahalle Muhtarı Necla Alpüstün; belediye, mahalle muhtarlığı ve mahalleli olarak geri dönüşümü mümkün olan atıkların toplanıp ekonomiye kazandırılması konusunda başarılı bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Alpüstün, belediyeye tekstil atıklarının toplanması için de öneride bulundu.
ATIKLAR NEREDE? İNTERNETTEN ÖĞREN…
Kadıköy Belediyesi, internet teknolojisini atık projelerine de uyarladı. Vatandaşlar, belediyenin hazırladığı Atık Yönetimi sayfasına girerek atıklarını ne yapacağını, nereye yönlendireceğini öğrenebiliyor. İlgili birimin telefon numarası ise (0216) 414 38 15.