Türkiye de ilk kez “E-Atık Koordinasyon Merkezi” kurarak, elektronik atıkların çevreye zarar verilmeden toplanmasını ve ekonomiye yeniden kazandırılmasını sağlayan Kadıköy Belediyesi’nin “E-Atık Projesi”, diğer belediyeleri de harekete geçirdi.
Kadıköy Belediyesi’nin E-Atık konulu çalışmalarını yakından inceleyen Maltepe Belediyesi, kendi ilçesindeki elektronik atıkların da toplanıp, Kadıköy Belediyesi Elektronik Atık Merkezi’nde değerlendirilmesi için işbirliği önerdi. Yapılan görüşme ile, Kadıköy ve Maltepe Belediyeleri aralarında “E-Atık Protokolü” imzalandı. Protokol ile, Maltepelilerin elektronik atıkları da, Kadıköy Belediyesi tarafından toplanıp değerlendirilecek.
Kadıköy ve Maltepe Belediyeleri, kendi aralarında imzaladıkları “E-Atık Kardeşliği” ya da “E-Atık Yönetim İşbirliği Protokolü” ile, İstanbul’da çevre korunması ve elektronik atıkların ekonomiye geri dönüşümü ile önemli bir adım attılar. İlk kez, iki belediyenin e-atık konusunda işbirliği yaptığına dikkat çeken Kadıköy Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Şule Onur, Kadıköy Belediyesi’nin “Elektronik Atık Projesi” ile diğer belediyelere örnek olduğunu söyledi. Avrupa Birliği destekli başlattıkları “Elektronik Atıklar Projesi” kapsamında düzenledikleri bilgilendirme toplantıları ve Çalıştaylara katılan Maltepe Belediyesi’nin projeyi çok beğendiğini ve Maltepe ilçesinde de aynı projeyi uygulamak için bilgi aldığını söyleyen Onur, şöyle konuştu:
“Kadıköy Belediyesi, İstanbul’da ilk kez kurduğu Atık Koordinasyon Merkezi aracılığıyla, bütün elektronik atıkları çevreye zarar vermeden topluyor. Başta bilgisayar, monitör ve bilgisayar aksamları olmak üzere tüm elektronik atıklar, evlerden ya da işyerlerinden alınarak Elektronik Atölyesi’nde elden geçiriliyor. Bunların içinde onarılacaklar ya da yeniden tamir edilip kullanılacak hale gelenler, ekiplerimiz tarafından tamir ediliyor. Diğerlerinin de parçaları uygun şekilde ayrılarak, çevreye zarar verilmeden atık halinde ilgili yerlere teslim ediliyor.
Onarılan bilgisayarları Anadolu’daki köy okullarına ya da ihtiyaç duyan başka kurumlara ücretsiz olarak gönderiyoruz. Bu projemizi inceleyen Maltepe Belediyesi, bizimle işbirliği yapma önerisinde bulundu. Böyle bir atölye kurmak için henüz imkânları olmadıkları için, Maltepe’deki tüm elektronik atıkları bizim atölyemizde toplamaya ve değerlendirmeye karar verdik.
Bu konuda Belediye Başkanlarımız bir protokol imzaladı. Artık, Maltepelilerin elektronik atıkları da çevreyi kirletmeyecek ve geri dönüşümle ekonomiye kazandırılacak. Ayrıca, Maltepe Belediyesi’nin elemanlarına, bizim uzman ekibimiz eğitim verecek. Bunun dışında okullar, iş merkezleri, mahalle muhtarlıkları ve bankalarda elektronik atıkların ayrı toplanması ve geri dönüşümünün yapılması konusunda halkı bilgilendirme eğitimleri yapılacak. Yaptığımız protokol gereği, onardığımız kullanılır hale getirdiğimiz bilgisayarları, Maltepe’de ihtiyaç duyulan okul ve kurumlara göndereceğiz.”
KADIKÖY, DİĞER BELEDİYELERE ÖRNEK…
E-Atık konusunda Kadıköy’de yapılan çalışmaların diğer belediyelere de örnek olarak, aynı çalışmaları yapma konusunda harekete geçirdiğini kaydeden Onur, Balıkesir ve Çankaya Belediyeleri’nin de projeyi ve Kadıköy’de yapılan çalışmaları incelediğini kaydetti.
Onur, projenin hayata geçirildiği bir yıl içinde 360 adet bilgisayarın onarılarak, Türkiye’nin uzak köşelerindeki köy okullarına gönderildiğini belirtti. Kadıköy’de “E-Atık Projesi” kapsamında 42 ton elektronik toplanarak, elden geçirilip çöpe atılmadan geri dönüşümleri sağlandı. Ayrıca, 6800 ton elektronik atık da çevreye zarar verilmeden toplandı.