Plansız kentsel dönüşüm ya da daha doğru bir terimle “kentsel dönüşememe”, Kadıköy’ü yaşanmaz hale getirdi. Yönetimler halkın yararına ada bazında dönüşümü sunamadı, “kentsel yenileme furyası” aldı başını gitti. Önümüzdeki yıllarda ise Kadıköylüleri, ne yazık ki bugünleri bile aratacak çok büyük sorunlar bekliyor.
Kadıköy Life Dergisi objektiflerine yansıyan içler acısı kareler, buzdağının sadece görünen tarafı. Kadıköylüler, “Bir şehir böyle yenilenmez” dedirten gerçekleri her saniyesinde acı çekerek yaşıyor. Sosyal medyada ise hafriyat kamyonlarının yeni adı “canavarlar”…
PLANSIZLIK, HERKESİ VURUYOR!..
Yüzde 90’ına yakının çürük ya da çok eski binalardan oluştuğu geçtiğimiz yıllardaki raporlarda yer alan Kadıköy, İstanbul’da kentsel yenileme faaliyetlerinin en yoğun olduğu ilçelerin başında geliyor. Gelişmiş ülkelerde kentsel dönüşüm ve yenilemenin amacı; binaların bir arada toplanmasını sağlayarak modern yapılar inşa etme, beraberinde yolların oldukça genişletilebilmesi, yeşil alanların ve yeni kamu dairelerinin yapılabileceği sahaların oluşturulması, modern alt ve üst yapı hizmetlerinin kalıcı olarak getirilmesi olarak biliniyor ve uygulanıyor. Kadıköy’de ise ne yazık ki manzara, önümüzdeki bir asırda daha çok büyük sorunların temelinin atıldığını gösteriyor.
YOLLAR YİNE DAR, DAİRE VE ARAÇ SAYISI ARTACAK…
Yönetimler, sektör temsilcileri ve vatandaşlara tamamı planlı bir şehir sunmadı ya da sunamadı. Beraberinde binaların yenilenmesi amacıyla kentsel yenileme furyası ortaya çıkınca, yüzlerce eski apartmanların arasındaki yapılar tek tek, parça parça yenilenmeye başladı. Bunun sonucunda önümüzdeki aylarda ya da yıllarda sorunlu mahallelerde eski binaların tamamının yıkılarak, ada bazında planlı dönüşüm imkanı ortadan kalktı. Bir otomobilin zorlukla geçeceği sokaklarda daire sayılarının arttığı apartmanlar, ilgili yasalara rağmen yerel yönetimlerdeki boşluklardan faydalanılarak üstelik otoparksız olarak inşa edilebiliyor. Ticari olarak değerlendirilmek ve para kazanma hırsı ile birçok yeni binanın altı, otopark yerine dükkan olarak tahsis ediliyor. Buna sesini çıkarmayan halkın yöneticileri ise, her gün yeni bir kalıcı sorunun doğmasına adeta maşa oluyor. Peki, bunun sonucu ne olabilir?
STRESLİ, SORUNLU VE KAOS İLE DOLU BİR KADIKÖY’ÜN TEMELİ ATILIYOR…
Kentsel dönüşüm ve yenileme nedeniyle nüfusunun 500 binin altına düştüğü sıkça telaffuz edilen Kadıköy’de yeni yapıların tamamlanmaya başlamasıyla birlikte nüfusun periyodik olarak ciddi oranda artacağı; ancak beraberinde ciddi trafik kaosu, otopark sorunu ve yaşam kalitesinin düşmesi gibi olumsuzlukların gündeme gelebileceği düşünülüyor. Kadıköy’de yaşanan mevcut gelişmeler, bu sorunlara işaret ediyor. Bu şekilde her ara sokakta binaların tek tek yıkılıp yapılmaya çalışılması, önümüzdeki on yıllar boyunca stresli bir “kentsel dönüşememenin” kapımızda olduğunu gösteriyor. Ortalama 1-3 yıl arasında süren inşaatlar nedeniyle günlerce kapılarını pencerelerini açamayan, aşırı gürültü ile birlikte ruh sağlıklarının bozulması tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kadıköylüler, parça parça yenilenen binalar nedeniyle uzun yıllar daha bu manzaralarla iç içe yaşamak zorunda kalabilir.