1989 yılında yapıldığında Kadıköy’ün en güzel çarşılarından birisi olmuştu. Yerleri ve duvarları mermer kaplanmış, şeffaf asansörleri yapılmış ve tüm Kadıköy’ü gören terası ile Kadıköy’e gelenlerin en uğrak yerlerinden birisi olmuştu Kadıköy Bulvar Çarşısı…
Günümüzde alışveriş merkezleri ne kadar önemli ise, 90’lı yılların başında da pasaj, han ve çarşılar bir o kadar önemliydi. Kadıköy’ün en işlek caddesi olan Söğütlüçeşme Caddesi’ne yapılan bu büyük ve görkemli çarşı, büyük markaların vazgeçilmez adresiydi. İşte bu görkemli çarşı, bugünlerde eski şöhretinden çok uzakta ve gezilebilir çarşı havasını kaybetmiş durumda.
Çarşı’nın 1. katı hariç, diğer katlarda mağaza yok denilecek kadar az. Bütün katları sadece hizmet sektörü veren (Hukuk Bürosu, Mali Müşavir, Sigorta Acentesi vb.) işyerleri ile dolmuş. Ofis ile dolan katların sayısı zaman geçtikçe artmış, ofisler arttıkça Bulvar Çarşısı işlevini yitirmeye başlamış ve bugünlerde sadece ofislerle dolu, cansız, köhne bir han haline gelmiş durumda. Bulvar Çarşısı’nın gün geçtikçe geriye gitmesiyle ilgili olarak, Çarşı’nın yaklaşık 20 yıldır çay ocağını işleten vatandaşın çarpıcı iddiaları var:
“Kimse taşın altına elini sokmuyor…”
“Bu çarşının düzelmesi için sadece yöneticiden bir şeyler bekleniyor, ama mal sahipleri de bir şeyler yapmalı. Yoksa burası sadece büro hanı olur. Yazıcıoğlu Çarşısı ve Opera Çarşısı canlılığını hiç kaybetmedi. Çünkü oralarda hep mağazalar oldu. Mağaza olan bir pasaj ya da çarşı her zaman canlı kalır. İnsanlar oralara girer, çıkar. Ama büroya kim gelir gider. Sadece büronun sahibi gelir. 4-5 saat çalışır, işini yapar gider.”
Doğalgaz sorunu var…
Çarşı’nın çeşitli problemlerinin de altını çizen emektar görevli, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Çarşı’nın ısınma problemi var. Henüz doğalgazı alınmadı. Eski kalorifer kazanı duruyor. Kazan hem çalışmıyor, hem de görüntü kirliliği yapıyor. Yapı sağlam bir yapı, ama dekoru eskimiş artık. Üstünde yaklaşık 100 ton mermer var, bunlar değiştirilebilir. Hem yapı güçlendirilmiş olur, hem de dekoru yenilenmiş olur. Çarşı’nın dış cephesi dikkat çekemeyecek kadar eskimiş. Reklâmcılar yenilemek için geliyor, istiyor ama 40’tan fazla mülk sahibi olduğu için bir fikir birliği oluşturulamıyor. Bulvar Çarşısı, bazı değişiklikler yapılarsa tekrar Kadıköy’ün çekim merkezi olabilir.”