İstanbul Ulaşım AŞ’nin IBM ve Vodafone ile birlikte ortak yürüttüğü, cep telefonu sinyalleri üzerinden yolculuk verileri oluşturulması ve bu verilerin işlenerek ulaşım planlaması için kullanılması yönündeki “First of a Kind” adlı çalışması, UITP Dünya Kongresi’nde “Bilgi Teknolojileri İnovasyonu” ödülüne layık görüldü.
UITP, her iki yılda bir düzenlediği Dünya Kongresi’nde en iyi uygulamaları teşvik ederek, “Ulaşımın Oscarları” olarak bilinen ödülleri dağıtıyor. Bu sene Cenevre’de düzenlenen Dünya Kongresi’ndeki törende, İstanbul Ulaşım’a layık görülen “Bilgi Teknolojileri İnovasyonu” ödülünü, Genel Müdür Ömer Yıldız aldı. İstanbul Ulaşım’dan projenin yöneticisi olan Proje Müdürü Mustafa Metin Yazar da törende hazır bulundu.
KONFORLU VE ERİŞİLEBİLİR BİR ULAŞIM…
İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ödül töreninde konuşan Genel Müdür Ömer Yıldız, dünya nüfusunun 7 milyarın üzerine çıktığını ve megaşehirlerin sayısında hızlı bir artış olduğunu söyledi. Hızla şehirleşen bir dünyada, yerinde ve doğru verilmiş ulaşım kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak için yürütülen çabaların daha fazla önem kazandığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
“Minimum sürede, konforlu, herkese eşit hizmet, seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı, hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM Türk ile birlikte yürüttüğümüz ‘First of a Kind’ projesi de, bu hedefimize ulaşma yönünde bizim için önemli bir yer teşkil ediyor.”
ETKİN OPTİMİZASYON SAĞLANACAK…
İstanbul nüfusunun gerçek zamanlı günlük hareketliliği ve yoğunluğunu, mevcut toplu taşıma ağı girdileri eşliğinde analiz etme temeline dayalı olan “First of a Kind” projesi sayesinde, toplu taşımada daha etkin planlama yaparak, toplu taşıma akışını bizzat vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine göre optimize etmek hedefleniyor.
İstanbulluların yolculuk alışkanlıklarının haritasını çıkararak, toplu taşıma ağlarını bu verilerdeki yoğunluk, güzergâh ve zaman dilimlerine göre yeniden düzenleyen “İstanbul Hareket Halinde” projesi, dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul’un kritik gündem maddelerinden biri olan toplu taşıma hizmetlerinin optimizasyonu yolunda önemli bir girişim olarak görülüyor.
DAHA AZ KUYRUK, DAHA FERAH ULAŞIM…
Şehirlerin, teknolojinin sunduğu olanaklarla daha “akıllı” hale getirilebileceği fikrinden hareketle geliştirilen “İstanbul Hareket Halinde” projesi, toplu taşıma akışının iyileştirilmesine paralel olarak, uzun vadede şehirdeki trafik sıkışıklığının giderilmesine yönelik önemli faydalar da sağlıyor.