Mekanlar kapalı. Korona virüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler neredeyse bir yıldır sürüyor. Bir yıldan beri dükkanını hiç açamayan insanlar var. Kahveciler, lokantacılar, kafe işletmecileri, küçük esnaf lokantaları hepsi kapalı. Bu insanların kirası işliyor, elektrik, su paraları işliyor. Bu işyerlerinin patronları kadar çalışanları da mağdur, işsiz…
*Kiralarını ödemede zorlanıyorlar.
*Çalışanların maaşlarını veremiyorlar.
*Çektikleri krediler var, ödeyemiyorlar.
Kafe, eğlence mekanları ve restoran işletmeleri için bir şeyler yapılmalı.
Virüsün tek sebebi restoranlar, cafeler değil…
Otobüsler tıklım tıklım, cemiyetler yapılıyor, partiler kongrelerini
yapıyor…
Tabiki mekanların açılması koronavirüs tedbirlerinin alınması için belirli kriterler gerekecek….
* Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak. Müşterilerin ateşleri ölçülecek. Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak.
* Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak. Çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak. Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek.
* Her masada hijyen ürünleri olacak. Masalar her müşteriden sonra temizlenecek. Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.
Tabiki bunlar 1 Martta mekanların açılmasıyla alınacak tedbirler…
Peki ya açılmazsa ?
Mekanlar açılmazsa esnaf “mahvoloruz” endişesi duyuluyor !!!
“Esnafımız kredi çekiyor yani borçlanıyor. Daha sonra borçlarını kapatmak için yeniden krediye başvuruyor ve borcu borçla kapatıyor.
Bu dönemde hangi esnafa sorulsa en büyük sorunun faturalar olduğu ortaya çıkıyor.
Pandemiden dolayı restoran içinde oturmak yasaklandı, hafta sonları sokağa çıkma yasağı geldi. Son birkaç yılda azalan işler, pandemiyle birlikte had safhaya ulaştı. Sokakta gezen insan sayısı çok azaldığı için satışlar yüzde 50 düştü.Sadece paket servisle dönmüyor. Tek çareyi iş yerini kapatmakta bulan birsürü esnaf var…


İŞLETMELER KAPANIYOR, ESNAF AÇLIKLA SINANIYOR…
Bir işletmenin kapanması sadece sahibini değil, civarda iş yapan diğer iş kollarına ait işletmeleri de olumsuz etkiliyor. Pandemi sürecinin bitmesinin ardından, esnafın sıkıntılarının tamirinin çok uzun süreceğinide biliyoruz… Yani küçük esnafın kendini toparlayabilmesini çok zor görüyor. İş yerleri açılsa bile büyük ihtimalle yine kısıtlı açılacak. Çok kişi işyerini devretmek, kapatmak istiyor. Fakat esnaf kredisi çektiği için kapatamıyor. Kapattığı zaman bu paranın tamamını geri istiyor devlet. Devretmek istiyor, bu sefer de iş yerleri kapalı, onu da yapamıyor. Talep yok zaten. Sonuç olarak esnafın durumu iç açıcı değil. Nakdi yardımlar arttırılmadığı sürece esnafın işin içerisinden çıkması mümkün değil. Çoğu kişi, borçlanmaktansa kendi özvarlıklarını satmaya başladı. Varlık kaybı yaşandı. Bundan sonra gelecek görmediği için iş yerinden kendi başının çaresine bakmayı düşünüyor esnaf. Her şey normale döndüğünde işyerlerini kapatacak ve dönüşümler olacak gibi gözüküyor.
1 Martta gerekli tedbirler alınarak mekanlar açılmalı !
Eğer esnafımız nefes alamaz ise ülke çok ciddi ekonomik yönden bir hasar görür.Bundan dolayıdır ki en kısa zamanda gerekli tedbirler alınmasını ve esnafın az da olsa nefes almasının sağlanması gerekiyor.