Büyük Kulüp Genç Girişimciler Komitesi tarafından düzenlenen “Gayrimenkul ve İnşaatta Riskler ve Fırsatlar Zirvesi” büyük ilgi gördü. 12 Eylül Cumartesi günü Büyük Kulüp’te gerçekleşen buluşmaya yaklaşık 500 davetli katıldı.
Açılış konuşmasını Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın yaptığı buluşmaya İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı Mehmet Yıldırım, Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz ve Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Genel Sekreteri Hakan Şişik katıldı.
SEKTÖRÜN DURUMU İLE BİRLİKTE HER ŞEY KONUŞULDU…
Son derece yararlı bir buluşma olan zirvede, sektör ve geleceği ile birlikte riskler, fırsatlar, manevi değerler dahil her şey konuşuldu. Örneğin katılımcılardan biri “Kentsel dönüşüm rantsal dönüşüme dönüştü” derken; bir başka katılımcı ise “300 bin liralık dairesini rezidansa dönüştürüp, yerine değeri 3 milyon lirayı aşan iki daire alan için de rantsal dönüşüm oldu” diye konuştu.
KADIKÖY BELEDİYESİ KATILMADI…
Böylesine önemli bir zirveye ev sahipliği yapılan ilçenin ev sahibi konumundaki Kadıköy Belediyesi’nin bu buluşmaya katılmamış olması, katılan tüm konuklar tarafından hayretle karşılandı. Hatta buluşmanın konuşmacılarından İstanbul Ticaret Odası Eski Başkanı Mehmet Yıldırım; “Arkalarından konuşmuş olmamak için burada konuşmak istemiyorum. Ama böyle bir buluşmada Sayın Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun da olması gerekirdi. Hadi o olamadı diyelim, yardımcısı, ilgili birim müdürü veya sekreterlerinden biri mutlaka olmalıydı” dedi.
“GAYRİMENKUL, 50-100 YIL VADELİ BİR YATIRIM…”
Buluşmanın bir başka konuk konuşmacısı, Tahincioğlu Nidapark İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk idi. Köşkler diyarı olan bu bölgedeki bahçeli evlerde bir ailenin yaşadığı alanda şimdilerde 100 aile yaşamakta diyen Coşkuntürk; “Ancak depremden sonra yenilenmesi kaçınılmaz olan bu yapılara baktığımızda, daha yenilenmesi gereken çok büyük bir yapı stoku görüyoruz. Uzun vadeli bakıldığında büyük kazançlar sağlayacaktır. Yurtdışında önemli merkezlerde 50 yıllık, 100 yıllık binalar ve yatırımlar vardır” şeklinde konuştu.
“DÖNÜŞÜM, ADA İÇİ EMSAL TRANSFERİYLE GERÇEKLEŞMELİ…”
Konumu nedeniyle soruların da sorunların da odak noktasında olan Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Genel Sekreteri Hakan Şişik; “AYİD olarak imar artışlarına karşı olmakla beraber, ada bazında yapılaşmadan yanayız. Bunun yanında ada içi emsal transferinin hayata geçirilerek kamuya ait alanların çoğaltılmasının ve mahalli parklar yaratılmasının gelecek nesillere bırakabileceğimiz en iyi miras olacağı kanısındayız. Çünkü kentsel dönüşüm yapılırken, yeşil alanlar ve sosyal donatılar hesaba katılmıyor. Eğer ada içi emsal transferini gerçekleştirmezsek, 10 yıl sonra İstanbul beton kent haline gelecek” dedi.
“İMAR ARTIŞLARI, ARZ-TALEP DENGESİNİ BOZUYOR…”
Kentsel dönüşümün ülke ekonomisine katkısından bahsederken, doğru bir kentsel dönüşümün doğru bir şehir planlamasıyla gerçekleşebileceğini ifade eden Şişik; “İstanbul’un 39 ilçesinin bölge planları dışında 5.000’lik yeni imar plan tadilatlarının özellikle konut alanlarında yapılması, planlanmamış imar artışlarının gerçekleşmesi, kentlerimizin plan bütünlüğünü bozmakla beraber kontrolsüz nüfus artışına sebep olmaktadır. Artan nüfusa yetersiz kalan altyapılara yollar, hastane alanları, okul alanları ve diğer kamusal alanlar da eklenince kent yaşamı her anlamda olumsuz etkilenmektedir” diyerek sözlerine devam etti. Bölge donatılarının ve planlarının üzerinde yapılan imar artışlarının o bölgedeki konut sayısını arttırdığı için arz talep dengesini bozduğunu, bu yüzden de reel fiyatların oluşamadığından söz eden Şişik, kısa vadede oluşan nominal fiyatların belirsizliğe ve spekülasyonlara yol açtığını ifade etti.


İnal Aydınoğlu, Mehmet Demir, Metin Baylav, Duygu Eren, Süleyman Varlıbaş, Aslan Adıgüzel, Mahmut Kılıç ve Özgür Kılıç…


Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak, zirvenin moderatörlüğünü büyük bir başarıyla gerçekleştirdi…


Buluşmayı düzenleyen Büyük Kulüp Genç Girişimciler Komitesi’ne, çevreye katkılarından dolayı bir teşekkür belgesi verildi. Komite adına belgeyi Mehmet Yıldırım’ın elinden başkan Duygu Eren; “Ülkemiz adına, geleceğimiz adına iğne ucu kadar olumlu bir katkıda bulunabilmek bile çok önemli. Başta çalışma arkadaşlarım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi…


Genç Girişimciler Komitesi Üyesi Özgür Kılıç’ın elinden katkıları için bir plaket alan Hakan Şişik; “Kentsel dönüşüm gerçekleşirken enerji verimliliğinin de göz önünde tutulması gerektiğinin altını bir defa daha çiziyorum” dedi…


Zirveyi dikkatle izleyenler arasında SONOMED kurucularından Dr. Ayhan Cingi de vardı. Uygulamalarda “çevre” faktörünün asla göz ardı edilmemesi gerektiğini dile getiren Cingi’ye, Psikolog Derya Tolgay “Mutluluk ne olacak?” sorusuyla destek verdi…


Buluşmaya gayrimenkul danışmanları da yoğun ilgi gösterdi. Bu isimler arasında Coldwell Banker Trio’dan Sezgi Bilge de vardı. Tahincioğlu İnşaat Genel Müdürü Sadun Coşkuntürk’ün gayrimenkul yatırımlarında 50-100 yıllık vade konusunun ayrıntıları hakkında görüş belirten Sezgi Bilge, “lokasyon” konusunun altını çizdi…


Zirveye marka projelerin temsilcileri de yoğun ilgi gösterdi. Bunların arasında Londra’dan Bağdat Caddesi’nin en iddialı projesi için ödül bekleyen Koç Yapı’dan Cenk Koç ile kentsel dönüşüm konuşunda büyük bir hizmet projesi sistemi geliştiren AGRA Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nihat Şen de vardı…


Katılımcılar arasında Faruk ve Tarık Bozbey kardeşler de vardı. Afrika’da yaşayan Faruk Bozbey, “Adishababa’da inşaat sektörü Türk yatırımcılar için bir fırsat olabilir” derken; Mersin’de yaşayan kardeşi Tarık Bey ise “Kentsel dönüşüm denince hep Kadıköy konuşuluyor. Oysa Türkiye’nin her yerinde bu dönüşüm yaşanmakta” dedi…