İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısında gündeme gelen İGDAŞ, beraberinde tartışmalara da neden oldu. Abubekir Taşyürek ve Hakkı Sağlam arasında geçen sert polemik, Meclis’te gergin anların yaşanmasına neden oldu.
İGDAŞ hisselerinin özelleştirilmesi hakkında Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun müşterek 188 numaralı raporu üzerine açılan görüşmeler sırasında, salonda tartışmalar dikkat çekti. Rapor hakkında söz alan CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ile Ak Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, karşılıklı sert söylemlerde bulundu.
ABUBEKİR TAŞYÜREK: “PARLAMENTERİN AHLAKI…”
Abubekir Taşyürek, CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam’a tepki göstererek şunları ifade etti: “Parlamenterin ahlakı, avam kamarasında konuşmaya başlayınca belli olur. Tabii öncelikle AK Parti Grubu olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yakışmayan bu tarz tavırları, hitapları ve konuşmaları kesinlikle kabul etmediğimizi ifade etmek istiyorum. Biz konuşurken, bir konuya ilişkin görüşlerimizi belirtirken kendi yüreğimizdeki hizmet aşkını veya yüreğimizde sakladığımız değişik şeyleri ortaya koyuyoruz.
Bizler, nüfusu 14 milyonu aşan İstanbul’un içinden seçilmiş 310 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi’yiz. Başlangıçta da söylemiştim, tekrar söylemek istiyorum, AK Partililer olarak bizleri buraya gönderen irade ne kadar saygın bir iradeyse, Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızı da gönderen iradenin de aynı şekilde saygın bir irade olduğuna bütün kalbimizle, yüreğimizle inanan bir siyasi hareketin mensuplarıyız. Asla kimseye hakaret etmeyiz. Kimseyi tahkir etmeyiz, aşağılamayız, hafife almayız. Ama bize de değişik vesilelerle hiç olmaması gereken hakaretlerin yapılmasına, ironiyle bakılmasına, alay eder tarzda konuşmalar yapılmasını kabul etmeyiz. Türkçe’de önemli bir özdeyiş var, ‘Kötü söz sahibine aittir’ özdeyişi ile kötü sözleri arkadaşlarım adına sahibine iade ediyorum.”
HAKKI SAĞLAM: “RET OYU VERECEĞİZ…”
CHP Meclis Üyesi Hakkı Sağlam ise İGDAŞ açıklamalarında şunları dile getirdi: “CHP grubu olarak bu maddeye ret oyu vereceğiz. Söz konusu rapor hem ülkemiz, hem de İstanbul açısından önemli… İGDAŞ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli ve en büyük iştiraklerinden biri… Hem hasılat bakımından, hem de hizmet ve diğer bakımlardan şirketin çok eski bir evveliyatı var. Önemli hizmetler yaptığını bu kürsüden söyledik, zaman zaman Meclis’te konuştuk. Hatta şirketin niteliğini anlatmak için bizzat arkadaşlarımız bu kürsüden altyapı ve gaz konusunda başka ülkelere de hizmet verdiğini söylediler.
2009 yılında seçilip Meclis’e geldiğimizde karşıma gelen ilk konulardan biriydi İGDAŞ’ın özelleştirilmesi… Bugüne kadar bu meclise 4 defa gelmiş. Hatırlarsınız Sayın Kadir Topbaş, bu kürsüden veya kamuoyunda önemli bir açıklama yapmıştı. Ben, İGDAŞ ve İDO’nun özelleştirilmesinden 7-7,5 milyar dolar para bekliyorum. İstanbul, 15 milyonluk bir kent… İGDAŞ, gazın altyapısının yüzde 98’ini bitirdiğini söylüyor. İşyerlerinde, kamuda, konutlarda yüzde 98 gaz kullanımı var. Hemen hemen yüzde 100’e yakın… 5 yıldan beri yapılamayan bir konu var orda. Bir sıkıntı var, yapılamıyor, yapamıyor. Bu sıkıntıyı bu yöntemlerle çözemeyiz, çözersek de doğru olmaz. Bakın İGDAŞ beşinci defa bu meclise geliyor. Bugüne kadar birçok kez bu konularla ilgili soru önergesi verdik, bugüne kadar bu soruların cevaplarını alamadık. Ben inanıyorum ki iktidar partisi grubu içerisinde veya diğer siyasal partideki arkadaşlarımda bilgi sahibi değildir. Bizden bir yetki istiyorsunuz. Bu yetkiyi vicdani olarak biz nasıl vereceğiz, siz nasıl vereceksiniz? Var mı elimizde bir bilgi?
İGDAŞ özelleşecekse tabi yöntemler var. Biri de hisselerin arz edilmesi… Altın hisseyi Büyükşehir’de tutarız, aynı yöntem… Belki üstüne gider, belki altına gider, ama ülkenin, İstanbul’un ve toplumun çıkarları her şeyin üstündedir deriz. Bizi bilgilendirmediğiniz için CHP Grubu olarak bu maddeye ret oyu vereceğiz. Bir kere siyasi iktidar olarak birkaç tane sabıkanız var. Biri de Kamu İhale Kurumu… Kamu İhale Kurumu Yasası’nı siz iktidara geldiğiniz süreden bu yana birçok kez değiştirdiniz. Kalbura dönen İhale Kanunu’nda artık sonuç alabiliyorsunuz, istediğinizi yapabiliyorsunuz. Yine sizler geçmişte siyasal anlamda hizmet ederken, çalışırken biliyorsunuz Mücahit’tiniz. Ama bugün müteahhitliğe döndünüz. Onun için bu sizin için ve taraftarlarınız için önemli bir argüman…”
AHMET SELAMET SAKİNLEŞTİRMEYE ÇALIŞTI…
Tartışmalar üzerine Belediye Çalışma Yönetmeliği’nin 12. maddesini okumak zorunda kalan İstanbul Büyükşehir Belediye Birinci Başkan Vekili Ahmet Selamet; “Meclis Başkanı, meclis çalışmalarında düzeni sağlamakla yükümlüdür. Meclis görüşmeleri sırasında söz alan üyenin konu dışına çıkması, kişiliğe dokunur söz söylemesi, diğer üyelerin hatibin sözünü kesmesi ve meclisin düzenin bozacak davranışlarda bulunması yasaktır. Buna aykırı davranan üyeler, başkan tarafından uyarılır. Buna rağmen davranışlarında ısrar eden üye, başkanın talimatıyla görevliler tarafından meclisten çıkartılır” uyarısında bulundu.