Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Haydarpaşa’da bulunan Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’nın Çekmeköy’de yapılacak yeni tesislere taşınacağını bildirdi.
GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’nın ulusal sağlık yapı standartlarına uygun, depreme dayanıklı ve ihtiyaçları karşılayacak modern tesislerde sağlık hizmeti sunması maksadıyla, yeni tesislerinin Çekmeköy’de yapılmasının planlandığını açıklayan Mehmet Şimşek; İzmir’deki İstihkam Okulu, Tuzla’daki Piyade Okulu, Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Mamak’taki MEBS Okulu’nun arazilerinin Maliye Bakanlığı’na iade edilmesine yönelik bir çalışma bulunmadığını da kaydetti.
CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu’nın soru önergesini yanıtlayan Şimşek, askeri arazilerin Maliye Bakanlığı’na devriyle ilgili şunları kaydetti:
“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanımındaki araziler konusunda Genelkurmay Başkanlığı ile Başbakanlık arasında bir anlaşma yapılmamıştır. Asker hastanelerinin devredilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı (İzmir/Narlıdere), Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı (Ankara/Etimesgut), Piyade Okulu Komutanlığı (İstanbul/Tuzla), Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı (Ankara/Mamak) arazilerinin Maliye Bakanlığı’na iade edilmesine yönelik bir çalışma bulunmamaktadır.
Kuvvet komutanlıkları sorumluluğunda olan ve askeri maksatlarla kullanımına ihtiyaç duyulmayan araziler Maliye Bakanlığı’na iade edilmiştir ancak, bu çalışmalar münferit taleplere yönelik olup, halihazırda geneli içeren bir çalışma bulunmamaktadır. İstanbul’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’nın ulusal sağlık yapı standartlarına uygun, depreme dayanıklı ve ihtiyaçları karşılayacak modern tesislerde sağlık hizmeti sunması maksadıyla yeni tesislerinin Çekmeköy’de yapılması planlanmaktadır.”
Tarihi bilgiler…
Adını bulunduğu semtten almış olan Haydarpaşa Asker Hastanesi; Üsküdar’da, Karacaahmet ve Selimiye ile Kadıköy’ün Yeldeğirmeni kesimi arasında, Marmara Denizi’ne bakan hafif meyilli, ağaçlıklı, geniş bir arazi üzerinde 1845 yılında yapılmıştır. Sultan Abdülmecid’in Hassa Askeri için Selimiye kışlası civarında bir hastane yapılması hakkında verdiği irade ile şifa dağıtmaya başlayan hastane ilk büyük sınavını, 1853-54 Kırım savaşları sırasında hasta ve yaralılara verdiği hizmetle kanıtlamış.
Doktor Nafilyan Paşa yönetiminde Kırım savaşını takip eden dönemde Hastane, normal çalışmalarını sürdürmüş, Boğazın Anadolu yakasındaki askerlerin ve özellikle Selimiye Kışlası birlikleri ve bu civardaki Ordu mensuplarının sağlık hizmetleri ile meşgul olmuştur. 1897 yılında Türk-Yunan savaşında hastane bütün kadrosu ile hizmete koşmuştur.
Hastane de röntgen servisi 1907 yılında Paris’te ihtisas yapan doktor Hasan Şükrü Bey tarafından faaliyete geçirilmiştir. Röntgen cihazı özel bir motorla elde edilen elektrikle çalıştırılmıştır. 1907 yılında hastane 600 yataklıdır. Kadrosunda 24 muvazzaf, gerisi emekli 69 hekim, 400 memur ve müstahdem bulunmaktadır.
1912 yılında Hastanede ilk modern Kulak Burun Boğaz Şubesi tesis edilmiştir. Hastane Balkan savaşında Ordu birliklerinin sağlık personeli ve malzeme ikmal merkezi olmuş, birçok sıhhiye bölüğü ve seyyar hastanenin kurulmasını sağlamıştır. Birinci Cihan Savaşı’nın devamı süresince Çanakkale ve hatta Bağdat cephelerinden gelen hasta ve yaralılarla koğuşlar hıncahınç dolmuş, hastaların bakımları güçleşmiş, günde 200’ü aşkın ölüm vakası görülmüştür.
Milli mücadele sırasında hastane yine kendisine düşen görevi yapmaya çalışmıştır. Başhekim Albay Sadık Nafiz Bey tarafından depolarda bulunan, başta mikroskoplar olmak üzere tıbbi alet ve malzemeler küçük ambalajlar halinde, Anadolu’ya gönderilmiş; pek çok hekimin Anadolu’ya kaçışına yardımcı olunarak Milli Mücadeleye katılmaları sağlanmıştır.
Hastane onarım nedeniyle 1933 yılı sonunda Selimiye Kışlası’na nakledilmiştir. Kaloriferleri ve bir kısım hizmet tesisleri tamamlanmış bulunan hastane 1 NİSAN 1940 tarihinde yeniden hizmete açılmıştır. İkinci Cihan Savaşı seferberliğinde İstanbul’dan Trakya’ya geçen ordu birlikleri ve personelinin sıhhi transit süzgeci olmuştur. Kore savaşlarında yaralanarak uzun tedavi ve istirahata muhtaç gaziler Deniz Hastanesinden Haydarpaşa’ya sevk edilmiştir.
Zaman içinde gittikçe gelişen hastane 1 EKİM 1985 tarihinden itibaren “Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi” adını alarak yeni akademik yapısına kavuşmuştur.