Bundan altı yıl kadar önce, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan bir karar doğrultusunda, Göztepe Parkı’nın 2 bin 500 metrekarelik bir bölümü dini tesis alanı olarak ayrılmış, hemen akabinde ise adeta kıyametler kopmuş ve Cumhuriyet yürüyüşleri yapılmıştı.
”Park ve Dinlenme Alanı” olarak kalmasına karar verildi…
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, gerçekleştirdiği Eylül ayı toplantılarının ikinci birleşiminde, Göztepe Parkı’nın Bağdat Caddesi yönündeki bölümünde ayrılmış olan “Dini Tesis Alanı” kaydını iptal ederek, bu alanın ”Park ve Dinlenme Alanı” olarak kalmasına karar verdi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetindeki Göztepe Parkı’nın, fiilen park olarak kullanılması dolayısıyla ”Park ve Dinlenme Alanı” olarak belirlenmesi gerektiği bildirildi. Komisyonun düzenlemesini görüşen Meclis, HAS Partili üye Ahmet Sadıkoğlu’nun ret oyuna karşın, AK Parti ve CHP grubunun oylarıyla rapor doğrultusunda karar verildi.
Bölge İdare Mahkemesi kararı 2007’de iptal etmişti…
Uzun süre tartışmalara neden olan Göztepe Parkı’na cami yaptırma kararı, 2007 yılında İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla iptal edilmişti.
Gönül Ergin tarafından açılan davada, mahkeme iptal kararı olarak, Göztepe Parkı’na yürüme mesafesi içinde üç tane cami bulunduğu ve olası bir depremde Kadıköy sahilindeki park alanlarının tsunami gibi nedenlerle kullanılamayacağını, yeşil alanların yapılaşmaya açılmasının tehlikeli olacağı iddiasında bulunmuştu.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de dava açmıştı…
2005 yılında Göztepe Parkı’na cami yapılmasıyla ilgili alınan karar üzerine, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve birçok vatandaş konuyla ilgili dava açmıştı. İptal edilen mahkeme kararında, dava konusu cami alanına 700 metre, 100 metre ve bin 400 metre yakınlıkta bulunan Selamiçeşme, Galip Paşa ve Göztepe Camileri olduğu belirtilmiş, bu camilerin söz konusu alana olan uzaklıklarının yürüme mesafesi içerisinde olduğu vurgulanmıştı.