Kadıköylü gençler şokta!.. Otomobilin çarptığı feci kazada, 18 yaşındaki paten tutkunu Bostancılı Canberk yoğun bakıma alındı. Arkadaşları tek bir ağızdan haykırdı; “Haydi Canberk, şimdi hayata tutunma zamanı…”
Paten ekibiyle birlikte Kadıköy’den Şişli’ye hareket eden Canberk Şentürk, Şişli Etfal Hastanesi yakınlarında meydana gelen kazada ağır yaralandı. Kadıköylü gençlerde büyük üzüntü yaratan kaza, paten ve bisiklet gibi ulaşım araçlarına uygun olarak düzenlenmeyen metropol yolları ve kaldırımlarını akla getirdi. Beyninde ödem oluştuğu öne sürülen gencin, Şişli Florance Nightingale Hastanesi’nde yaşam savaşı sürüyor. Paten sporcuları, üzücü olayın ardından Kadıköy Life’a açıklamalarda bulundu.
PATEN SADECE HOBİ DEĞİL, ULAŞIM ARACIDIR…
Türkiye’de paten tutkusu, son 20 yıl içerisinde önemli ölçüde gelişti. Birçok ülkede ulaşım aracı olarak kabul edilen paten, Türkiye’de her geçen gün daha fazla ilgi görse de, toplumsal algı nedeniyle paten sporcuları zor günler yaşıyabiiliyor. Özellikle 12-30 yaş arası gençlerin önemli ölçüde paten kullandığı biliniyor.
İSTANBUL’DA PATEN VE BİSİKLETE SAYGI YOK!..
Yetkililer tarafından sıkça “Bisiklet gibi ulaşım araçlarını kullanının, trafik sorunu azalır” yönünde çağrı gelse de, megakentte çoğu cadde ve sokaklarda bisiklet ve patenciler için ayrı bir yolun bulunmaması dikkat çekiyor. Kaldırımların da paten sporuna müsait olmaması nedeniyle çoğu kez genç sporcular, cadde ve sokaklarda paten kullanmak zorunda kalıyor.
TACİZ EDİLİYORLAR…
Türkiye’de patencilerin sorunları fiziki koşullar ile sınırlı değil. Çoğu kez toplumun belirli kesimleri tarafından argoda “artistlik” olarak algılanan petenciler, sözlü ve fiziki tacizler ile karşı karşıya gelebiliyor.
PATENCİLER CADDEBOSTAN’DA SIKIŞTI…
Kadıköy, İstanbul’un birçok ilçesine göre fiziki koşulları itibariyle paten sporu için daha şanslı… Ancak, Kadıköy’ün kilometrelerce sahil yolunda patencilerin bir araya toplanabileceği ve koregrafilerini sergileyebileceği sadece iki alan dikkat çekiyor. Caddebostan ve Kalamış Parkı’nda, birçok ilçeden patencilerin uğrak yeri olması ile birlikte önemli ölçüde yoğunluk yaşanıyor. Maltepe sahil dolgu alanında paten sporuna yönelik ciddi yatırımların hayata geçmesi ile birlikte gençler arasında akım hız kazandı.
CADDE VE SOKAKLAR YENİDEN DÜZENLENMELİ…
Paten tutkunları; “Sadece belirli alanlar paten için müsait… Keyif için paten kaymıyoruz. Paten, aynı zamanda ulaşım aracı… 10 km’lik bir yolu 15 dakika gibi bir sürede katedebiliyoruz. Bunun trafiğe ve ekonomiye katkısını düşünün. Bu nedenle cadde ve sokaklarda kaldırımlar, bisikletliler ve patenciler için uygun hale getirilmeli” diyerek, yetkilileri sorunun çözümüne davet etti.
İşte genç patencilerin Kadıköy Life’a açıklamalarının ayrıntıları:
Oğulcan Okur (17): Biz patenciler olarak toplumun gözünde serseri olarak görülüyor, ne yazık ki böyle değerlendiriliyoruz. Toplumun önyargıları yüzünden bazen dışlanıyoruz. Bazen caddeye çıktığımız için suçlanıyoruz. Ama kimse bizi düşünmüyor. Patencilerin kullanabileceği yeterli yolları yok bu ülkede… Sahillerde ise bir yere kadar… “Kaldırımdan gidin” diyorlar, sorun bakalım kaldırımlar nasıl? Kaldırım işgali bir yandan, bozuk taşlar diğer yandan… Belediyelerin bu eksiklikleri gidermesi, planlama yapması gerekiyor. Otomobiller için park alanlarıın düşünülmediği ülkede, patenciler ve bisikletliler için yol yapılmamasını da yadırgamamak lazım değil mi? Canberk’in hayata tutunacağına inanıyorum. Peki soruyorum, birşeylerin yapılabilmesi için bedel ödememiz mi lazım?
Oğuzhan Karaçay (18): Yurtdışındaki yaşıtlarım gibi özgürce her yerde paten kullanabilmeliyim. Sadece sınırlı alanlarda değil… Bakın, bir patenci okuluna, işine, mahalleden mahalleye pateniyle, kaykayı ile gidebilmelidir. Birçok ülkede gerek trafik yoğunluğunun azalması, gerekse de spor ile iç içe sağlıklı yaşam için bu yönde tüm yaş grupları teşvik ediliyor. Biz her yere beton dikiyoruz. Ağaç yok, bisiklet ve patenciler için yol yok, otopark yok, sorun çok. Biz patencilerin şehir içinde bir yolu yok. Yoldan gitsek arabalar, daracık ve bozuk kaldırımlarda da yayalar bize “teröristmişisiz” gibi bakıyorlar. Bu algılar değişsin artık!..
Taha Ege Aydın (17): Türkiye’de paten kaymak çok zor. Paten hobi değildir sadece, spordur aynı zamanda… Günümüz Türkiye’sinde patenciler için yatırım yok. Paten sporcularına yatırımlar gereksiz görülüyor. Gerek yolların bozukluğu, gerekse de kaldırımların düzensizliği canımıza tak etti. Hayatımızı tehlikeye sokuyorlar. Hem “Paten sağlıktır, bisiklet sağlıktır, trafiği de azaltır” diyorlar, hem de yollara çıkamıyoruz. Bu nasıl iş? Biz sporculara gerekli yatırım yapılmadığı, yollarımız düzenlenmediği sürece ne yazık ki yaralanmalar, hatta istemediğimiz sonuçlar görebiliriz. Bizi görün, biz de varız!..