Birbiri ardına gelen iki deprem felaketinin yıkımını yaşayan ve yaralarını sarmaya çalışan Van’da yürütülen gönüllü çalışmalarda, Doğuş Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri de yer alıyor.
Türk Psikologlar Derneği, Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Derneği, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Kızılay’ın işbirliğinde oluşturulan “Afetlerde Psiko-Sosyal Hizmetler Birimi” (APHB) tarafından depremin ardından Van’da yürütülen çalışmalar, depremzedelere destek olmak adına büyük önem taşıyor.
Depremin ardından hızla organize olarak bölgede göreve başlayan APHB’de, Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nün iki öğretim üyesi ile Psikoloji Yüksek Lisans Programı’ndan iki ve Psikoloji Lisans Programı’ndan bir öğrenci de çalışma yürütüyor.
Van depremzedelerine psikolojik destek verilmesi çalışmalarına katılan Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu; bölgede travma sonrası durum değerlendirmesi, depremzedelerle birebir görüşme, çocuk ve gençlere özel etkinliklerle moral ve motivasyonun artırılması gibi çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çarkoğlu, uzun vadede yaşanabilecek psikolojik sorunların oluşmasını engelleme ve erkenden çözme adına yapılan bu çalışmaların oldukça önemli olduğunu ifade etti.
Çarkoğlu, soğuk ve yağışlı hava koşullarının depremzedelerin yaşamını çok zorlaştırdığına dikkat çekerek; “Kızılay görevlileri özverili bir şekilde olabildiğince hızlı çalışıyor. Ama herkes o kadar çok şey kaybetmiş durumda ki, ne yapılırsa aslında dahasına ihtiyaç var. Yetersiz kalınan durumlar, bu yüzden ortaya çıkıyor. Örneğin ayakkabı ya da palto alıyor depremzede, ama ıslanıyor ve kurutacak yeri yok. O şekilde de kullanamıyor. Dolayısıyla haklı olarak yedeğine ihtiyaç duyuyor” dedi.
“Isınma ve hijyen en temel sorun…”
Çarkoğlu’nun ardından Van’a giderek orada çalışma yürüten Doğuş Üniversitesi Psikoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gökhan Malkoç ise, Van’daki en temel sıkıntının “ısınma” ve “hijyen” olduğuna dikkat çekti. Depremzedelerin gelecek kaygısının önemli boyutta olduğunu, özellikle üniversite adaylarının ciddi korku ve endişe taşıdığını anlatan Malkoç; “YGS ve LYS’ye hazırlananlar ‘sınav yaklaşıyor’ kaygısıyla yaşıyor. Okullar, dershaneler uzun süre kapalı kaldı. Gerektiği gibi hazırlanabilecekleri ortam yok” dedi.