Çekmeköy Belediyesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı işbirliğiyle başlatılan Çekmeköy Dijital Arşiv Projesi (ÇEBDA) tarama ve depolama uygulamaları, yüzde 98 başarı oranıyla tamamlandı.
Çekmeköy Belediyesi’nin başarılı geçen proje yılının ardından düzenlediği kapanış törenine; Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcıları, İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan Furkan Coşkun, ilçe belediyelerinden arşiv görevlileri, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve yüksek lisans öğrencileri katıldı.
Projeden sorumlu Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şenol Çetin, açılış konuşmasında projenin başlangıcından bugüne kadar geçen süreyi anlattı. “Dört belde belediyesinden kalan tozlu, küflü arşiv evraklarını alarak, dijital platformda tüm şehrin hafızasını depoladık” diyen Başkan Yardımcısı Çetin, şunları ifade etti:
“BU ÇALIŞMADAN EN AZ 50 YIL YARARLANILACAK…”
“İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle başlatılan bu projeyi yüzde 98 başarı oranıyla tamamlıyoruz. Dört belde belediyesinden kalan dağınık arşivlerden 2,5 milyon adet yıpranmış dosyayı tarayarak, dijital ortamda bir daha kaybolmayacak şekilde arşivledik. Bu süreçte canla başla çalışan arşiv birimi çalışanları ve bize yol gösteren Doç. Dr. Niyazi Çiçek’e çok teşekkür ediyorum. Şeffaf belediyeciliğin önemli temel taşlarından biri olan bu çalışmadan en az 50 yıl yararlanılacak. İlçemizin geleceğine hayırlı olsun” dedi.
SOKAKTAN ARŞİVE BAĞLANTI…
Çekmeköy Belediyesi Dijital Arşiv Projesi ile vatandaşın internet aracılığıyla, Türkiye’nin her yerinden belediyenin belge arşivine ulaşması sağlandı. Dört belde belediyesinden kalan 2,5 milyon dosya dijital ortamda depolanırken, 2014 yılı başında dijital ortama aktarılan dosya sayısı ise 7 milyona ulaştı. İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Plan ve Projeler gibi vatandaşların sıkça sorguladığı vaka dosyalarına öncelik verilen projede, e-ekspertiz uygulaması da dikkat çekiyor.