Çekmeköy Belediyesi tarafından düzenlenen Çekmeköy Sempozyumu, Turgut Özal Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy’ün 2008’de ilçe olduğunu hatırlatarak, o tarihten bugüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Başkan Poyraz, 8 yılda çok önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, aciliyet gerektiren sorunları bulunmadığını vurguladı. İlçede eğitimin çok önemsendiğini vurgulayan Poyraz; “Eğitim, sağlık ve kültürel anlamda birçok sorunu 8 yılda çözdük. Çekmeköy ilçe olmadan bir lisemiz vardı, özellerle birlikte şimdi 35 lisemiz var. İlçede 100’e yakın okul var. Bu büyük bir başarı. Sayısını artırdığımız okullarımızın yapılmasında hayırseverlerin de katkıları büyük oluyor” dedi. Eğitim ve kültür alanındaki gelişmelerin yanı sıra altyapı çalışmalarına da önem verdiklerini kaydeden Ahmet Poyraz, geniş yolların bağladığı ve mahalle kültürünün yaşandığı yerleşim birimleri kurduklarını ifade etti.
ÇEKMEKÖY, PARMAKLA GÖSTERİLEN İLÇE OLMA YOLUNDA İLERLİYOR…
Çekmeköy Sempozyumu’nun koordinatörü ve Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, toplumları ve ülkeleri geleceğe taşıyan en önemli şeyin bilgi olduğunu belirterek; “Bilgi varsa eğitim, sağlık ve hukuk var. Belediye Başkanımızın bize verdiği yön tayininde artık Çekmeköy’ün eğitimde, kültürde İstanbul’un parmakla gösterilen ilçesi olması yolunda devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
ÇEKMEKÖY SEMPOZYUMU GELENEKSEL HALE GETİRİLECEK…
Çekmeköy’ün tarihi derinliklerine inmek için bu sempozyumu düzenlediklerini vurgulayan Yüksel; “Şehir, tarih ve gelecekle alakalı 2 günlük bir sunumla hocalarımızı dinleyeceğiz. Bunun sonunda da sempozyumu kitaplaştırarak Çekmeköy’ü sadece İstanbul değil, 81 vilayetimizin bildiği ve herkesin merak ettiği bir ilçe haline getireceğiz” değerlendirmesini yaptı. Şahmettin Yüksel, ilçenin tarihiyle ilgili belgeseller hazırladıklarını ve bu sempozyumu her yıl sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.
ÇEKMEKÖY, LOJİSTİK AĞLARININ MERKEZ OLUYOR…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ise İstanbul’un tarihin yükünü taşıdığını belirterek, şunları kaydetti: “İstanbul tarihte 3 imparatorluk görmüş güçlü bir başkent. 2. Dünya Savaşı sonrasında yeni bir gelişim ve iktisadi kalkınma dönemine giren şehrin başka türlü bir canlılık içinde olduğunu görüyoruz. Sanayileşmeye dayalı güçlük bir çekim merkezi haline gelişi, beraberinde nüfus yükünü de getirdi. Ulusal ve uluslararası göçün getirdiği demografik yük, tarihi ve toplumsal yükle birleşince İstanbul yüklü bir şehir oldu. Dolayısıyla yönetimi çaba ve özen isteyen bir şehir oldu.”


Çekmeköy Belediyesi tarafından düzenlenen Çekmeköy Sempozyumu, Turgut Özal Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Çekmeköy’ün 2008’de ilçe olduğunu hatırlatarak, o tarihten bugüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi…
HER YÖNÜYLE ÇEKMEKÖY ELE ALINACAK…
Yarın da devam edecek Çekmeköy Sempozyumu’nda “Çekmeköy’ün Ekolojisi”, “Çekmeköy’ün Nadir ve Endemik Bitkileri”, “Çekmeköy ve Çevresinin Ballı Bitkileri”, “Çekmeköy’de İktisadi Yapı”, “Ulaşım Ağları Açısından Çekmeköy’ün Lojistik Potansiyeli” ve “Mimari ve Mekansal Gelişiim Açısından Çekmeköy” konuları ele alınacak. Çekmeköy’de yaşanan değişimi tarihi, sosyal, ekonomik ve siyasal açıdan tartışmayı amaçlayan sempozyumda, kenti anlatan kısa bir film gösterimi de sunuldu.