Kadıköy’de çığ gibi büyüyen hafriyat kamyonları ne yazık ki ölümlü kazaya karıştı, ardından Kadıköy Belediyesi cumartesi ve pazar günleri “hafriyat kamyonlarının faaliyetini yasaklayan” karar aldı. Gel gelelim bu encümen kararı, Göztepe’de kamyon altında can veren Kadıköylünün ardından gerçekleşti. Aylardır gerek sosyal medyadan, gerekse de farklı platformlardan yapılan sert uyarılar “yeterince dikkate alınmadı” ancak, geç de olsa verilen doğru kararın sorunu hafifletmesi bekleniyor. Sorunun asıl çözümü ise, her cadde ve sokakta onlarca inşaatın aynı anda yükselmesinin beraberinde getirdiği çarpıklığı giderebilmekten geçiyor; çünkü Kadıköy’de insanlar sadece cumartesi ve pazar yaşamıyor!
Tüm İstanbul ile birlikte Kadıköy’ün tamamında yoğun kentsel dönüşüm-yenileme çalışmalarıyla ardı ardına her sokak ve caddede sıklıkla görülen inşaatlarla gelen ağır iş makineleri, günlük yaşamı önemli oranda olumsuz etkilemeye başlamıştı.
KARARLARI İNSANLAR ÖLMEDEN ALIN, BUNU YAPABİLİRSİNİZ…
19 Mart Cumartesi günü Kadıköy, çok feci bir kazaya sahne oldu. Göztepe’de Fahrettin Kerim Gökay Caddesi üzerinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan Hüseyin Özbudak’a hafriyat kamyonu çarptı. 78 yaşındaki talihsiz Kadıköylü, yaklaşık olarak 20 metre boyunca ağır aracın altında sürüklenerek can verdi. Ancak Kadıköylüler, uzun zamandır gerek Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medya hesabı üzerinden yorumları ile gerekse de kendi aralarındaki toplantılarında tehlikeyi ve beraberindeki rahatsızlıklarını sıkça dile getiriyordu.
KADIKÖY LIFE DERGİSİ DEFALARCA UYARMIŞTI…
Kadıköy Life Dergisi de hafriyat kamyonlarına yönelik sıkça uyarılarda bulunmuş, haber ve görsellerini manşetlerine taşımıştı. 2013 yılı Eylül ayında Bağdat Caddesi’nde hafriyat kamyonu şoförü ve otomobiller arasında yaşanan büyük tartışmayı görüntüleyen Kadıköy Life Dergisi’nin özel haberi, riskin boyutlarını gözler önüne sermiş ve günlerce konuşulmuştu.
RİSK HAFTANIN HER GÜNÜ VAR…
Kadıköy Belediyesi’nin encümen kararı pozitif örnek niteliği taşıyor ancak, ne yazık ki bir can daha gittikten sonra… Kararın, cumartesi ve pazar günlerini kapsadığı belirtiyor. Ancak öğrencilerin çok yoğun olduğu haftaiçi günler de oldukça riskli. Diğer yandan, Kadıköy’de devam eden inşaatlar için hafriyat kamyonları belirli günlerde ilçeye giriş çıkış yapmak zorunda. Bu gerçekler, gün kısıtlamasından daha çok inşaat faaliyetlerinin düzenlemeden geçirilebilmesinin önemini ortaya koyuyor.
ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM OLMADIĞI SÜRECE KENDİNİZİ KANDIRIRSINIZ…
İstanbul’u etkisi altına alan kentsel yenileme furyası ile birlikte Kadıköy’de tarihi bir fırsat, ne yazık ki kurumlar arası anlaşmazlıklar ve görüş ayrılıkları nedeniyle kaçırılıyor. İstanbul’da eski yapıların en çok bulunduğu ilçelerin ilk sıralarında yer alan Kadıköy’ün en önemli kurtuluş yolu, Kadıköy Life Dergisi’nin defalarca altını çizdiği ada bazında dönüşüm! Ancak bu konuda kurum ve kuruluşların karşılıklı zıtlaşması, ortak paydada buluşamaması nedeniyle sokak aralarında inşaatlar ardı ardına müteahhitler ve mal sahipleri arasında bireysel olarak yürütülüyor. Böylece bir adada yüzlerce eski bina yıkılmayı beklerken, aralarında birkaçı yenilenip eski yapılarla komşu oluyor. Dolayısıyla bir sokakta bir inşaat bitiyor, diğer inşaat başlıyor. Kadıköy’de binaların çoğunun yenilenmesi ihtiyacı dikkate alındığında, onyıllar süren bir inşaat döneminden bahsedilebilir. Bu da yıllarca hafriyat kamyonları kabusu, aşırı gürültü ve stres ile iç içe yaşamak demek. Ada bazında dönüşüm gerçekleştirmemenin en önemli olumsuzluklarından biri ise, planlı ve düzenli bir şehir fırsatını kaçırmak. Böyle devam ederse Kadıköy, önümüzdeki bir asır daha araçların park edilemediği, daracık sokaklardan oluşan, dar caddelerin hakim olduğu, sıkışıklık ve kaos içinde bir ilçe olmaya devam edecek. Oysa ki ada bazında dönüşüm halinde binalar planlanarak yollar genişletilebiliyor, mahallelerde ihtiyaç duyulan sosyal donatı alanlarını da inşa edilebilecek alanlar açılabiliyor.