Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Mehmet Ali Birand’ın “32. Gün” programına konuk oldu. Öztürk, Kadıköy’de aralarında 1999 Depremi’nden önce yapılmış olan binaların da bulunduğu yaklaşık 15 binanın risk taşıdığını ve yenilenmesi gerektiğini söyledi.
Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın da konuklar arasında bulunduğu programda, bir başka ürkütücü rakam Eyüp Muhçu’dan geldi. Muhçu; “Türkiye genelinde mevcut yapı stokunun yüzde 65’i kaçak ya da mühendisliğe aykırıdır. İstanbul’da ise, 1 milyon 650 bin binadan 1 milyonunun riskli konumda olması, rahatsız edici bir durumdur” dedi.
Selami Öztürk: “1999’dan beri Kadıköy’de kötü yapı yapılmıyor…”
Mehmet Ali Birand’ın, “Belediyeler bu işin patronu konumunda. Nasıl oluyor da kötü yapılar yapılabiliyor? Denetim mekanizmanız hiç mi işlemiyor?” sorusuna, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk şöyle cevap verdi:
“1999 Marmara Depremi’nden bu yana, Kadıköy sınırları içinde depreme dayanıklı olmayan binaların yapılmadığını iddia edebilirim. Çünkü 1999’dan önce jeolojik etüd istenmiyordu. Şimdi her inşaattan zemin etüdü kesinlikle istiyoruz. Çok sıkı denetimler yapıyoruz. Kadıköy’de, 1999 öncesinde birinci derecede depreme dayanıklı binalar yapılmamış olduğu için risk vardır. Devletin bu konuya el atması ve riskli yapılara fazla inşaat izni imkânı sağlayarak, bu binaların yenilenmesine olanak sağlaması gerekmektedir.”
“Kaçak yapılar Devlet-Millet işbirliğiyle yapıldı…”
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise, Zeytinburnu ilçesinin deprem rski taşıyan odak ilçe konumunda olmadığını belirtti ve “İstanbul geneli ne kadar riskli ise, Zeytinburnu da o kadar risklidir” dedi. Aydın, kaçak yapıların devlet-millet işbirliğiyle yapıldığını, şimdi bu durumdan kurtulmanın da yine devlet-millet işbirliğiyle yapılması gerektiğini söyledi. Murat Aydın, Zeytinburnu ilçesinde 13 yıla yakın bir süredir Belediye Başkanlığı yaptığını ve hiçbir kaçak yapıya izin vermediğinin de altını çizdi.