Kadıköy’ün prestij Caddeleri’nden biri olan Bahariye Caddesi, son zamanlarda bir hayli değişim geçirdi. Üzerinden geçen Moda Tramvayı, İstanbul’un tek Opera Binası’nın burada olması, üzerinde düzenlenen etkinlikler, caddeye olan ilgiyi her geçen gün biraz daha arttırıyor.
Palmiyeler ve yeşil…
Kadıköy için tarihi özelliği de bulunan Bahariye Caddesi’nin, son zamanlarda öne çıkmaya başlayan en belirgin özelliklerinden biri de, Palmiye ağaçları ve yeşil doku oldu. Birkaç yıl önce dikilen Palmiye ağaçları ve ahşap sandıklar içinde yerleştirilen Manolya, Akasya gibi ağaçlar büyümeye başlayınca ortaya çıkardığı görüntü görenleri hayran bırakıyor.
Trafiğe kapalı, sanata açık…
Yaklaşık 7 yıl önce alınan kararla araç trafiğine kapanan cadde, sanat ve sanatsal etkinliklere açık özelliği ile de dikkatleri çekiyor. Üzerinde yer alan Sanat Galerileri ve hemen hergün düzenlenen performanslar Kadıköylüler tarafından büyük bir ilgiyle takip ediliyor.
Butik Belediyecilik… Butik Cadde…
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün bu makama üçüncü defa seçildikten sonra yaptığı ilk açamada vurguladığı: “Kadıköy’de artık altyapı sorunu kalmadı. Bundan böyle “Butik Belediyecilik” yapmak istiyorum” sözü diğer cadde ve sokaklar için geçerli olmasa bile, Bahariye Caddesi için doğru olduğu rahatlıkla iddia edilebilir.
Her 10 metrede bir yerleştirilen çöp kovaları, kül tablaları var…
Kadıköylüler de her fırsatta bunu vurguluyorlar. Vatandaşlar tarafından en çok beğenilen uygulamalara gelince; Cadde üzerinde bulunan oturma bantları, her 10 metrede bir yerleştirilen çöp kovaları ve sigara için kül tablaları yanında çevreci küçük mobil araçlarla sürekli temiz tutulmaya gösterilen özen olarak dile getiriliyor. Bir de ilk başlarda büyük tepkilere neden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarafından yaptırılan “Moda Tramvayı” var tabi…
Bahariye Caddesi hakkında…
Bahariye Caddesi, Kadıköy’ün ünlü “Altı Yolu’ndan biridir. Araç trafiğine kapalı olan Bahariye Caddesi, Altıyol Meydanı’ndan hafif bir yokuşla, Moda İlkokulu ve eskiden Moda Havuzu’nun bulunduğu alana kadar uzanır. 2005 yılından beri, Nostaljik Kadıköy-Moda tramvay hattı, boydan boya caddeden geçmektedir.
Baharlık’tan Bahariye’ye…
Bahariye Caddesi’nin bulunduğu bölge, 19’ncu yüzyılda Kadıköy’de yaşayanların temiz havasıyla ünlü, önemli mesire alanlarından biriymiş. O vakitlerde buranın “baharlık” olarak adlandırılması, bu caddenin Bahariye ismini almasına temel olmuş. Osmanlı döneminde has bahçelerden ve kıyılardan sorumlu olan Bostancılara ve Yeniçerilere, her ilk baharda yazlık ve baharlık kıyafetleri dağıtılır, bu vesileyle “Bahariye Törenleri” düzenlenirmiş. Bir rivayete göre de Bahariye Caddesi’nin adı, bu törenlerden gelmektedir.
24 saat yaşayan bir cadde…
Caddenin ismi resmi yazışmalarda “General Asım Gündüz Caddesi” olarak geçmesine rağmen, halk hep Bahariye ismini tercih etmiştir. Kurtuluş Savaşı yıllarında Batı Cephesi kurmay başkanlığı yapmış bir komutan olan Asım Gündüz’ün, isminin verilmiş olduğu bu cadde, 24 saat yaşayan bir caddedir.
Mağazaları, yeme-içme mekanları, sinemaları, çevre okulları ve dershaneleri ile her zaman canlılığını korur; Bahariye Caddesi. 1926’da Süreyya(İlmen) Paşa’nın inşaa ettirdiği, heykelleri, avizeleri, tavan resimleriyle döneminin en gösterişli binalarından olan Süreyya Sineması, caddenin önemli yapılarından biridir. Opera Sineması ise Süreyya Sineması kadar şanslı olamamış, yıkılmış; yerine bugünkü Opera Pasajı yapılmıştır…
Surp Levon Ermeni Kilisesi ve Rum Ayia Triada Kilisesi cadde üzerinde yer alan, günümüze gelebilmiş sayılı tarihi yapılardandır.
İğneden ipliğe, herşeyin bulunabildiği mağazalarıylarıyla, kültür-sanat, yeme-içme mekanlarıyla Bahariye Caddesi, Kadıköylülerin hatta Anadolu yakasında ikamet edenlerin yaşamlarının önemli bir parçasıdır…