

“Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı – R. Sertaç Kayserilioğlu Sergisi” vitrinlerinden, 2013…
Aziz vatanımızın, Çanakkale’de başlayıp, işgalden Kurtuluş’a varan yolda geçirdiği evrenin gelecek kuşaklara aktarılması işlevi, Türk ulusuna ödenmesi gereken önce bir borç, sonra da ulvi bir görevdir… Bu anlayış içinde şanlı tarihimizin ve yanı sıra da vatan sevgisinin yarınlarımızı emanet edeceğimiz gençlerin gözbebeklerine sunulması gereği ise, biz ulusal savaşlarımız koleksiyonu yapan kişilerin ilk görevidir. Hele ki de konu ÇANAKKALE olursa…
İşte; Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına girdiğimiz 2015 yılının bu Mart sayısında, yaklaşık 30 yıldır biriktirmekte olduğum ve “ANA BEN GİDİYOM DÜŞMANA KARŞI” ismi altındaki sergilerim aracılılığında sık sık halkla buluşturduğum ve Mart ayından itibaren 4 ay süre ile “Kadıköy Life” muhabirinin de bizlere katılıp, Anadolu’yu dolaşacağımız “Çanakkale Savaşı” koleksiyonumun bazı görsel gruplarını, siz değerli okuyucularımız ile paylaşmak istedik.
Aslında kimi kitapları yazmak, kimi sergileri düzenlemek imkânsız. Zira onlar öyle kitaplar, öyle sergilerdir ki sadece yaşanmaya açık. Tıpkı; ‘Çanakkale Savaşı’nda bu vatan için şehit düşmüş vatan evlâtları gibi…
Onlar; 2 Ağustos 1914 günü ilân edilen “Büyük Cihat” ile birlikte, Osmanlı toprakları sınırları içindeki Edirne’li, Fizan’lı, Muş’lu, Kudüs’lü, Yemen’li, İzmir’li demeden, Çanakkale’ye, Galiçya’ya, Sarıkamış’a, Kafkasya’ya cephelere koşmuş, vatanı saran işgal karabulutlarının ardından ise, bu defa Samsun’dan başlayan bir başka “Büyük Milli Mücadele”de, yine genci ihtiyarı kadını erkeği, yine Çerkez’i Alevi’si ellerinde silah süngü, bellerinde kama kürek, düşman karşısına dikilmişler…
O cephelerde tek varlık olarak savaşan, ailesinden evladından vazgeçen ve nihayet kendi cenaze namazlarını kendileri kılıp, vatanı için gözlerini kırpmadan canlarını verip de birlikte şahadete ermiş o kahramanların torunlarıyız biz… Unutulmamalıdır ki; bu topraklar ve ecdadımız, bizim onlara sahip çıktığımız ölçüde bizimdir.
İşte onun içindir ki ‘Çanakkale’; dünyayı titretmiş hangi büyük ecdadın torunları olduğumuzun, “Ana Ben Gidiyom Düşmana Karşı” diyerek sefer yerine koşup da, tek karış vatan toprağı için birlikte canlarımızı nasıl feda ettiğimizin, kuşaklar boyu aktarılması inancı içinde düzenlenmiş bir kahramanlık destanıdır.
Bu anlamda; başta Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sarıkamış’ta, Yemen’de ve nihayet şimdilerde Şırnak‘da Uludere’de, bu vatan için; özünü, kanını, canını vermiş tüm şehitlerimize rahmet diliyor, onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.
Ruhları şad, kefenleri al bayrak, mekânları cennet ola !..


Cephane Sandığı… Çanakkale Savaşı sırasında Gelibolu’da Yunan Ordusu tarafından kullanılmış, üstü Yunanca “13. Kolordu” yazılı cephane ve silah sandığı. Savaş alanından çıkmadır. (Son Derece Nadir / RRR)


Askeri Mektuplar Koleksiyonu… Çanakkale Savaşı / 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz, Anzak, Alman ve Osmanlı Ordu Birlikleri ve askerlerince gönderilmiş askeri sansür damgalı mektuplar, antiyeler, sahra mektup ve zarfları koleksiyonu. Yurt içi ve yurt dışında altın madalya ödülleri kazanmış yaklaşık 200 parçalık koleksiyon. (Son derece nadir/RRR)


Askeri giysiler… Çanakkale Savaşı / 1. Dünya Savaşı’nda, İngiliz, Anzak, Rus, Alman ve Osmanlı askerlerince kullanılmış; nefer iç çamaşırı, atlet, ceket parçaları, enveriye şapkalar, subay çizmeleri, çarıklar, nefer potini, dizlik, asker kemerleri, kemer tokaları, fişeklikler, botlar, kar yürüme aparatları, pantolon askılıkları, vs… Savaş alanından ve asker sandıklarından çıkma yaklaşık 250 adet.. . (Nadir/R)


İngiliz harp gemilerinin mors Sinyalli haberleşme feneri… Çanakkale Savaşları sırasında özellikle İngiliz harp gemilerinin, kendileri ya da kıyıdaki askeri birlikleri arasında sinyalleşme feneridir. Üzerinde “ElıGrıffıths&Sons Ltd, Bırmıngham, 326” yazılı pirinç etiket mevcuttur (Son derece nadir /RRR)


Cerrahi malzemeler… Çanakkale Savaşı / 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz, Anzak, Alman ve Osmanlı ordularınca, harp hastaneleri ve sahra çadırları ve sargı mahallerinde kullanılmış cerrahi makaslar, bisturiler, ilaç şişeleri, şırıngalar, metal şırınga kapları, emaye cerrahi kaplar, Kızılay ilk yardım çantası ve ilk yardım malzemeleri, kurşun çıkartma apareyleri, ameliyat dikiş aparey ve iplikleri, tıbbı malzeme kapları, cerrahi ispirto ocakları, gaz aydınlanma ocakları, vs… Çoğu savaş alanından çıkma yaklaşık 100 parçalık koleksiyon. (Nadir/RRR)


Çanakkale Savaşı Haberli Dönem Gazeteleri Koleksiyonu… Çanakkale Savaşı / 1. Dünya Savaşı sırasında harpten günlük haberler veren İngiliz, İtalyan, Amerikan, Alman ve Osmanlı gazeteleri. (Nadir/R)


Hilal-i Ahmer (Kızılay) Birliği’ne ait özel bayrak… Çanakkale Savaşı / 1. Dünya Savaşı döneminde kullanılmıştır. Boyutları 80 x 93 cm olup, ay ve 3 yıldız her iki tarafa ayrı ayrı dikilmiştir. Üzerinde yaklaşık yüz yıla özel sandık lekeleri mevcuttur. Son derece nadir bulunur. (RRR)