Tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyonuna yönelik TCDD’nin Kadıköy Belediyesi’ne ruhsat başvurusu reddedildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu; “Yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir” dedi. Kadıköylüler, Haydarpaşa Tren Garı’na yönelik Kadıköy Life’a konuştu.
Sürece yönelik basın toplantısı düzenleyen Nuhoğlu, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan Haydarpaşa Tren Garı Restorasyonu projesine “Özgün binanın yapısını bozacak” diyerek, projenin revize edilerek tarihi yapının dokusunun bozulmamasını sağlayacak bir çalışmaya onay sağlayacaklarını ifade etti.
BÜYÜK RESMİN YALNIZCA BİR PARÇASI…
Nuhoğlu, açıklamalarının devamında gazeteciler ile şu ayrıntıları paylaştı: “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, söz konusu 102 dönümlük arazinin imar çalışmaları sonrasında özelleştirme programına alındığını ifade ederek, siyasi iktidarın ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ısrarının sürdüğünü göstermiştir.
HAYDARPAŞA’NIN ASLİ İŞLEVİ KORUNMALIDIR…
Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır. Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli; halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul’un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır. Zira endüstriyel bir miras olan Haydarpaşa Garı, kent siluetinin kuvvetli bir imgesel değeri niteliğindedir. Tarihi Bağdat Demiryolu’nun başlangıç noktası olan Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır.
HAYDARPAŞA GARDIR, GAR KALACAK…
TCDD tarafından belediyemize yapılan 14 Ağustos tarihli başvuru ile 5 no’lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan röleve çalışmalarına başlanması için imar durumu talebinde bulunulmuştur. Başvuru sonucu ve basına yansıyan haberler, Haydarpaşa Garı’nın tarihi misyonuna yeniden geri döneceğini, hızlı tren istasyonu olarak kullanılacağını göstermektedir. Haydarpaşa Garı’nın aradan geçen neredeyse 5 yıldan sonra yeniden tarihi işlevine uygun biçimde kullanılması kararı sevindiricidir. ‘Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak’ diyenler kazanmış, özelleştirme politikalarıyla tarihi garın peşkeş çekilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu karar bizim açımızdan hukukun, çağdaş ve katılımcı belediyeciliğin zaferidir. Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız. Restorasyonu biz de istiyoruz.”
İŞTE KADIKÖYLÜLERİN DÜŞÜNCELERİ…
Bir Kadıköylü olarak bu karara saygılıyım ve Kadıköy Belediyesi’ni kutluyorum.Haydarpaşa Garı, asıl işlevinde kalmalıdır. Rant uğruna yapılacak olan her türlü işe Kadıköylü karşıdır. Kaldı ki Haydarpaşa Garı ile neden uğraşıldığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Gar, güzel Kadıköy’ümüzün bir imgesidir ve tarihi dokusu korunmalıdır. Teşekkürler Kadıköy Belediyesi’ne…
Haydarpaşa Tren Garı’nın restorasyon projesinde binaya ilave yapılaşma getiren bir restorasyon, binanın görünüşünü de tamamen değiştireceği gibi tarihi dokusunu da yok edecektir. Kadıköy Belediyesi’nin bu projeyi reddetmesini takdirle karşılıyorum, yerinde bir karardır.
Haydarpaşa Garı ve güzergâh üzerindeki istasyonların hepsi tarihi değerler taşıyor. Bu dokunun bozulmaması için ve korunması için belediyenin almış olduğu kararı destekliyorum.