Kadıköy’ün 1960’lı yıllardaki ünlü Özen Sineması’nı; tasarımcıların buluşup, fikir alışverişinde bulunacağı, Kadıköy’ün sorunlarına yaratıcı fikirleriyle yeni çözümler sunacağı bir Tasarım Atölyesi’ne çeviren Kadıköy Belediyesi, 4 Nisan Perşembe günü saat 17.00’da açılış töreni yapıyor.
Kadıköy Belediyesi’nin “Tasarım Atölyesi Kadıköy” adını verdiği atölyede; tasarımcılar, Kadıköylüler, ulusal ve uluslararası üniversiteler ve çeşitli proje tarafları bir araya gelerek fikir üretecekler ve ürünlerini kamuoyu ile paylaşacaklar. Kadıköy Belediyesi, ÇEKÜL ve Kentsel Strateji tarafından özel ve kamu sektörü işbirliği ile yürütülecek olan Tasarım Atölyesi, çalışmalarında özgür ve bağımsız olacak.
Tasarım Atölyesi ile hem Kadıköy’ün Yeldeğirmeni semtinde bulunan tarihi Özen Sineması’nı yeniden yaşattıklarını, hem de tasarımcılara çalışmaları için bir ortam hazırladıklarını kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk; Tasarım Atölyesi’nin çeşitli aktivitelerle adından söz ettireceğini, herşeyden önemlisi burada çalışma yapan mimar ve tasarımcıların fikirlerinde özgür olacağını söyledi.
Tarihi Özen Sineması…
1970’lere kadar sinema olarak hizmet ettikten sonra depo olarak kullanılan Tarihi Özen Sineması, son zamanlarda ise Vakıflar’ın mülkiyetinde harap durumdaydı. Kadıköy Belediyesi, Vakıflar’dan tarihi binayı kiralayarak, yapı formu ve iç mekanını bozmadan kapsamlı bir tadilattan geçirdi. 400 metrekare büyüklüğündeki Tasarım Atölyesi’nde, 200 tasarımcının buluşacağı ve çalışmalarını yapacağı bir ortam sağlandı.
1960’lı yıllarda faaliyete geçen Özen Sineması, Sroçkin adında bir Rus tarafından işletiliyordu. 1970’li yılların sonuna kadar faaliyet gösteren sinema, o dönemde Anadolu Yakası’na elektrik gelmediği için, kendi elektriğini kendi üretiyordu. Uzun yıllar Yeldeğirmeni semtine canlılık katan sinemada “Vurun Kahpeye”, “Susuz Yaz”, “Benhur” ve “Senede Bir Gün” gibi ünlü Türk filmleri de gösterilmişti. Özen Sineması, Kadıköy’ün ayakta kalan en eski sinema binasıydı.