Küçükyalı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi; öğrencilere İstanbul sevgisini, tarihi mekânları daha iyi tanıtmak ve tarihi hafızalara kazımak amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi.
“İstanbul Dersi” projesi adı altında öğrencilerine İstanbul gezileri yapan okul idaresi, farklı bir uygulamayı da hayata geçirdi. “Kapı Kapı İstanbul” çalışması, büyük beğeni topladı.
TARİHİ RESİMLER, SINIFLARDA HAYAT BULDU…
Öğrencilerin derse girerken ve ders esnasında tarihi bina ve mekânları görebilmesi için sınıf kapılarına, iç ve dış kısımlarına tarihi resimler işlendi.
MEKANLARIN RESİMLERİ TİTİZLİKLE SEÇİLDİ…
Sınıf kapılarına önce cam yapılarak, daha sonra da İstanbul’un mekânlarından Kız Kulesi, Boğaz Köprüsü, Sultanahmet, Ayasofya, Galata Kulesi, Galata Köprüsü, Dolmabahçe Cami, Tarihi Yarımada, Balat, Tramvay, Haliç, 3. Ahmet Çeşmesi, Dolmabahçe Sarayı, Çemberlitaş, Lale Bahçeleri, Haydarpaşa Garı, Boğaz Vapurları, Emirgan, Pierre Loti ve saat kuleleri gibi mekânların gündüz ve gece görüntüleri işlendi.
İSTANBUL’DA İLK…
İstanbul’da ilk olan projeyi, okulun giriş kapısından itibaren misafirlere ve öğrencilere sunan Okul Müdürü Selami Çiçek; “Öğrencilerin derse girerken tarihi mekân isimlerini söyleyerek girmeleri, buluşacakları sınıfların tarihi mekân isimleriyle ‘Boğaz Köprüsü’ndeyiz, Galata Kulesi’ndeyiz’ demeleri, bize ayrı bir haz verdi. Ayrıca, öğrencilerimizin İstanbul’un zenginliklerini unutmamaları ve aidiyet kazanmaları için fırsat oldu” şeklinde konuştu.
İDARECİ, ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER, MEMNUNİYETLE DESTEK VERDİLER…
Müdür Yardımcısı Adem Beker; “Projeyi birkaç kapı yaparız diye düşünmüştük. Okula hiç masraf olmadan, gönüllü hamiler tarafından kapılarımızın yüzde 75’ni yaptık. Öğrencilerimiz, kapılara hiç zarar vermedikleri gibi daha iyi korudular. Farklı sınıflarda ders yapmak için adeta program değişmesini istemeye başladılar” diyerek memnuniyetini dile getirdi.
Tarih Öğretmeni Mustafa Yağmur; “Her girdiğim sınıfta kendimi bir tarihi mekân içindeymişim gibi hissediyorum. Ayrıca derslerde konuyla ilgili bağlantı kurmak, öğrencilerimizin dikkatini çekiyor” şeklinde konuştu.
Okul öğrencisi Emirhan Doğan; “Okulumuzda sergilenen bu tarihi güzelliklerimizi, yaşadığımız okul mekânında görmek, estetik bilinç düzeyimizi geliştiriyor. Tarihi yerlerimiz, geçmişteki gerçek olayları ve bu durumla karşı karşıya kalanları hatırlatıyor. Bağlantı kurmamızı sağlayıp, neden ve nasıl olduğunu düşündürüp, zihnimizde kapı aralıyor. Bu güzel tasarımların, öğrenci arkadaşlarımın performansını artırdığını ve eğitim öğretimde yaratıcı bir yaklaşım sağladığına inanıyorum” diyerek mutluluğunu dile getirdi.
9. sınıf öğrencilerinden Keremcan Kuru; “Canım İstanbul adlı şiir, İstanbul’u ne kadar güzel anlatıyor. Adeta düşletiyor bize tüm İstanbul’u… Fakat sadece düşünmek yetmez, gerçekten görmek, dokunmak, hissetmek gerekir. Yaklaşık 8-10 saat ders yapan öğrenciler için zor olan bu duruma karşılık okulumuz idaresi, her sınıfın kapısında bizi İstanbul’un güzellikleri arasına gönderiyor. Hemen hemen günümüzün tamamını geçirdiğimiz okulumuzda, İstanbul’un çeşitli güzelliklerine ait olan fotoğraflar sayesinde adeta İstanbul’u yaşıyoruz” şeklinde konuştu.