Üsküdar Bağlarbaşı Meydanı’nda bulunan 135 yıllık Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nde, Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN) düzenlendi. Suudi Arabistan’dan Almanya’ya, Norveç’den İtalya’ya kadar 41 okuldan 450 öğrencinin katıldığı konferans, dört gün sürecek.
Dünyanın her köşesinden “Değişim Rüzgarları” esiyor…
764 öğrencinin eğitim gördüğü Üsküdar Amerikan Lisesi’nin evsahipliğinde, 8-11 Aralık 2011 tarihleri arasında gerçekleşecek olan organizasyonun onur konuğu ise, TIMUN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Linda Dubock oldu. Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı’nın genç delegeleri, bu yıl 18.’si düzenlenen etkinlikte 2011’in yoğun gündemini tartışmaya başladılar. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen 450 öğrenci, Japonya’da tsunami felaketini takiben nükleer reaktörde oluşan sızıntılardan Arap Baharı’na, İngiltere’deki öğrenci ayaklanmalarından “Wall Street’i işgal et” eylemlerine, Yunanistan’da, İtalya’da, İspanya’da yaşanan ekonomik krizlerden Van’da yaşadığımız deprem felaketi dahil pek çok konuyu tartışmaya başladılar.
Öğrencilerin diyalog kurma becerisi gelişiyor…
Konferansın bu yılki onur konuğu, Lahey’den katılan Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Linda Dubock, yaptığı açıklamada; gençlerin Model Birleşmiş Milletler çalışmaları aracılığıyla iletişim kurmayı öğrendiklerini, sadece kendi fikirlerini savunmayı değil, karşıt fikirleri dinlemeyi de öğrenerek diyalog kurma becerilerini geliştirdiklerini ve bu sayede barışçı çözümler üretebildiklerini ifade etti.
Arap Baharı kalıcı demokrasi getirecek mi..?
Konferansın ilk günkü bölümü oldukça renkli geçerken, sorulan sorulardan gençlerin dünyanın gündemiyle son derece yakından ilgili olduğu görülüyordu. Slovenya temsilcisi olan bir delege öğrencinin Dr. Linda Dubock’a sorarak tartışmaya açtığı “Arap Baharı” konusu, gelecek yılların en çok tartışılacak konusunun da ana fikrini oluşturuyordu. Slovenya Temsilcisi’nin “Arap Baharı’nın getirdiği sonuçlar, bölgede kalıcı bir demokrasinin yerleşmesine olanak sağlayacak mı?” sorusuna, Thimun Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Linda Dubock’un “Bu hiç şüphe yok ki herkesin arzuladığı bir sonuç. Ancak bugün için buna evet demek pek gerçeği yansıtmaz. Çünkü net görünmüyor. Ama, hepimizin arzusu bu yöndedir” şeklinde cevap vermesi, konunun ne denli tartışılmaya muhtaç olduğunu gösteriyordu.
Üsküdar Amerikan Lisesi’nin evsahipliğinde gerçekleşen konferansın bu yılki onur konuğu Dr. Linda Dubock, gençlerin Model Birleşmiş Milletler çalışmaları aracılığıyla iletişim kurmayı öğrendiklerini, sadece kendi fikirlerini savunmayı değil, karşıt fikirleri dinlemeyi de öğrenerek diyalog kurma becerilerini geliştirdiklerini söyledi…
Organizasyon Komitesi’nin başkanlığını üstlenen Deniz Ünver ile sekreter Renan Dinçer, konferans öncesi Doğan Haber Ajansı’na açıklamada bulundu. Ardından, Eventist İletişim kurucularından ve aynı zamanda Power FM’de “Power Morning Time” programının yapımcısı Fatih Sarıkan ile bir röportaj yapan ikili, konferansın öyküsünü ve işlevini anlattılar…