Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu yeni yönetmelik gereği, “Yapı Müteahhidi” olarak tanımlanan inşaatçılar, Ocak 2012’den itibaren söz konusu bakanlıktan alacakları “Yetki Belgesi Numarası” ile hizmet verebilecek. Sektörde yapılan bir diğer önemli değişiklik ise, yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işini üstlenen yapı müteahhitleri, “Yetki Belgeli Usta” çalıştırma zorunluluğunda olacak.
Konuyla ilgili olarak çalışmalara başlayan İNDER (İstanbul İnşaatçıları Derneği), inşaat ve tesisat işlerini bağımsız olarak yürütebilme sorumluluğu olan usta eleman yetiştirmek amacıyla, “Yapı Müteahhitleri” için İlçe Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi nezdinde kurs açtı.
İNDER’in İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Kaymakamlığı ile yapmış olduğu protokol kapsamında; inşaat işi branşlarında (Alçı Levha ve Profil Uygulama, Ahşap Çatısı, Betonarme Kalıpları, Betonarme Demircisi, Isı ve Ses Yalıtımcısı, Boru Tesisatçısı, Boyacı, PVC Doğrama, Alüminyum Doğrama, Doğalgaz İç Tesisat ve Boru İşçiliği) eğitim ve öğretim kursları açıldı.
Hazırlanan müfredat doğrultusunda istenilen şartları taşıyan, uluslararası geçerliliği olan mesleki–teknik–sosyal ve kültürel amaçlı kurslara katılanlara, Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen “Yetki Belgesi” verilecek.
İNDER Genel Başkanı Nazmi Durbakayım; konu ile ilgili olarak şu açıklamarda bulundu: “İNDER olarak, ilgili bakanlık tarafından hazırlanan yönetmenliğin sektörümüze yüklediği sorumluluğun bilinci ile bu doğrultuda çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Bu kurslar, yapı müteahhit sektöründe hizmet veren meslektaşlarımızın bu konuda gösterecekleri hassasiyet ve konunun önemine verecekleri destekle, ileride karşılaşabileceğimiz sorunları şimdiden bir program doğrultusunda çözüme kavuşması için önemli bir çalışmadır.”
Son başvuru tarihi 15 Aralık 2011…
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 01.01.2015 yılında uygulamaya koyacağı “Yetki Belgeli Usta” çalıştırma yönetmenliği doğrultusunda hazırlanan kurslar; ortalama 24 saat teorik, her branşa göre 90–186 saat pratik eğitim ve öğretimi zorunlu taşıyor. Teorik eğitim, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendireceği öğretmenler tarafından verilecek. Pratik eğitimler ise, özel ve tüzel kişilerin kendi şantiyelerinde kontrollü olarak yapılacak.
Kursa başvuran elemanların günlük çalışma sürelerindeki kaybı önlemek için, yetki belgesi eğitim programı akşam saat 19.00’da başlayacak ve saat 22.00’de bitecek. Ortalama 24 saat eğitim ve öğretim için kişi başına 600 TL katılım ücreti alınacak. Kurs ücretinin 300 TL’si işveren, 300 TL’si ise ‘yetki belgesi’ için eğitim programına katılacak adaydan alınması ve bedelin işveren tarafından başvuru esnasında ilgili kuruma yatırılması gerekiyor.
Kurs programına katılmak isteyen kurumların, katılımını istediği eleman adetini 15 Aralık 2011 tarihine kadar İNDER’e bildirmeleri gerekiyor.