Moda’nın en sorunlu sokaklarından Bademaltı için Kadıköy Belediyesi harekete geçti ve sokak sakinleri ile konuyla ilgili sivil toplum örgütlerini Moda Spor Kulübü’nde topladı.
Bademaltı Sokağı’nın sorunlarının konuşulduğu ve çözüm yollarının arandığı toplantı ile ilgili konuştuğumuz sokak sakinlerinden ve sorunlarla en çok mücadele eden isimlerden biri olan Gülbin Şenyuva, sokakta özellikle yaşlı insanların oturduğunun altını çizdi.
Bademaltı Sokağı’nın Moda’nın ana arteri olduğunu belirten Şenyuva, “Burası aslında Moda’nın trafik yükünü kaldıran sokak. Maalesef ikinci bir alternatifi de yok. Bu nedenle çok ciddi bir trafik akışı var. Bu işin ayrı tarafı… Asıl olarak sokağımız, kaldırımla ilgili sıkıntıların maksimuma ulaştığı yerdir. Burada birkaç yaşlı teyzemizin ayağını kırdığına bizzat şahit olduk. Mağaza olmamız nedeniyle gün içerisinde insanlar bize uğrayıp dertlerini anlatmaya başladılar” dedi.
İnsanların dertlerini dinleyince çözüm yolu aramaya başladıklarını belirten Şenyuva, 2008’de yaptıkları araştırma neticesinde sokağın ana arter olması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olduğunu öğrendiklerini kaydetti. Konuyla ilgili ilk olarak Beyaz Masa’dan görevlilerle görüştüklerini ifade eden Şenyuva, “Oturup Fen İşleri’ne resmi bir yazı yazarak sokağın sorunlarının çözülmesini istedik. O resmi yazıya karşılık bize gelen cevapta 2010’un sonuna kadar bu sokağın sorunlarının tamamen halledileceği yazıyordu. Biz de beklemeye başladık” diye konuştu.
500 İMZA TOPLANDI…
Kadıköy Belediyesi’ne bağlı olan ara sokakların tamamının daha önce yapıldığını vurgulayan Şenyuva, sadece ana arter olduğu için Bademaltı Sokağı’nın yapılmadığını kaydederek, açıklamalarına şöyle devam etti:
“2010’un sonu geldiğinde sokağa tek bir çivi çakılmamıştı. Hemen Beyaz Masa’ya giderek ‘söz vermiş olmanıza rağmen yapmadınız. Bu bize bir hak doğurdu. Dolayısıyla artık sizinle basın yoluyla da uğraşacağız. Bu sokakla ilgili oluşabilecek negatif yönlü her türlü olay sizin sorumluluğunuz’ dedik. Aldığımız cevap çok ilginçti: 2010’un ilk çeyreğinde Büyükşehir Belediyesi, yetkilerini ve sokağın yapım işini olduğu gibi ilçe belediyesine devretmiş. Ne bu bize bir yazıyla bildirildi, ne de bizim başka bir şekilde bundan haberimiz oldu. Zaten bildirilmiş olsaydı biz Kadıköy Belediyesi ile konuşup, çok daha önceden sorunu çözebilirdik.”
TEK SORUN KALDIRIMLAR DEĞİL…
Yetki değişikliğini öğrenir öğrenmez Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne gittiklerini belirten Şenyuva, “Problemlerin yerinde çözülmesinin bizim için çok iyi olacağını söyledik. Çünkü bizim burada sadece kaldırımların yapılması ile ilgili değil, farklı sorunlarımız da var. Mesela bu sokağın en dar bölümü 7,60 metredir. Sokak, planda çift şeritli trafik yolu olarak görünmesine rağmen, sağ taraf tamamen araçların parkettiği yerdir. Bunu da hiçbir şekilde engelleyemiyorlar. Ara sıra çekilen bir-iki araç, insanların bu sokağa parketmesini engellemiyor. Dolayısıyla sokakta öncelik tamamen araçlara, yayalara değil… Sokağın tek şeride düşmesi gerektiğini söyledik. Sağ taraftaki araba parkı engellenirse kaldırımlar da genişletilmiş olur. Bunun yanında sokağımızda çöp konteynırı yok. Eğer sokak genişletilirse çöp istasyonları olabilecek. Böylelikle çöpler de belli bir düzene girecek. Çünkü sokağımızdaki eski binaların önü akşam yedide çöp yığını haline geliyor. Zaten kaldırımların darlığından yürüyemeyen insanlar, çöp dağları oluşunca da arabalarla içiçe yürümeye başlıyor” diyerek, sokağın diğer problemlerine de dikkat çekti.
ESKİ BİNALAR DA SORUN…
Sokağın bir diğer sorununun eski binalar olduğunu ifade eden Şenyuva, “Sokağımızın cephesi Anıtlar Kurulu’na bağlı olduğundan, inşaat planları yürümüyor. Buradaki eski binaların yeniden yapım ruhsatları Anıtlar Kurulu’nda bekliyor. Bu nedenle de ‘teneke binalaşma’ çıktı ortaya.
Yani eski binalardan düşen parçalar, sokağı kullananlara zarar vermesin diye binaların önü teneke tentelerle kapatıldı. Ben de Kadıköy Belediyesi’ne bir öneride bulunarak, bütün eski binaları vinil ile kaplamayı önerdim. ‘Binaların eski silüetlerini vinillere baskı yapalım. Bir sonraki aşamada binaların bu hale getirileceğini belirtiriz’ dedim. Bu şekilde sokağa şıklık, temizlik ve sevimlilik katmış oluruz” diye konuştu.
Bütün önerilerinin 9 Şubat’taki toplantıda kabul gördüğünü belirten Şenyuva, Bademaltı Sokağı ile ilgili açıklamalarını şöyle noktaladı: “Ben senelerdir bu sokaktayım. Bu kadar duyarlı, bu kadar iyi geri dönüş aldığımız bir toplantı yaşamadım. Başkan sorunların en kısa zamanda çözüleceğini söyledi.”