İstanbul değişiyor, Kadıköy’ün planlanamadığı dönemde inşaatlar ardı ardına yükselirken yolların kapasitesi aynı kalıyor. Üstelik kaldırımların daha da çok işgal edilmeye başlanmasıyla kilitlenen ana arterler, gelecekte Kadıköylüleri çok sıkıntılı günlerin bekleyebileceğinin de göstergesi. Bu nedenle Kadıköy’ün acilen “doğru planlanabilmesi” gerekiyor. Bunun çözümü de ada bazında dönüşüm, ancak bu yönde reel bir adım görülemiyor. Yeni yükselen binaların altında ise otoparklar yerine ticari amaçlı yatırım alanları öne çıkıyor. Kadıköy’de karmaşa bir yana; sorunu dönüşüm öncesi gören Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, iki yıl önce bu yönde örnek adım attı.
Görüntüler, Kadıköy’ün en merkezi noktalarından Kuşdili Caddesi üzerinden… Araçların bir saati aşkın süredir kontak kapatmak zorunda kaldığı trafik kaosunda ibretlik anlar yaşandı. Kadıköy’de her geçen gün artan kabus için tüm yönetim birimlerinin ortak hareket etmesi ve kalıcı çözüm arayışı içerisine girebilmesi büyük önem taşıyor.
ACİL İHTİYAÇ ARAÇLARI DA MAHSUR KALDI…
Her sabah ve akşam saatlerinde, iş ve okul çıkışlarında, maç günleri ve bitmek bilmeyen yol çalışmalarında yaşanan trafik kaosu, Kadıköylülerin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Kuşdili Caddesi üzerinde itfaiye aracının çaresizliği, vatandaşların da tepkisi ile karşılandı. Bir saati aşan süre ile yerinden kıpırdayamayan araçların birçoğu kontak kapadı, itfaiye aracı da mahsur kaldı. Altıyol ve çevresinde trafikte kalan ambulanslar müdahalede bulunamadı, toplu taşıma araçları seferlerini yapamadı, çevre semtlerde oturan vatandaşlar evlerine saatlerce geç kaldı. Gelin arabası için de kabus dolu bir gece oldu.
ÖNLEM ALMAMAYA DEVAM EDERSENİZ HER GÜN BÖYLE OLACAK…
İstanbul’u etkisi altına alan kentsel dönüşüm ve yenileme furyası nedeniyle cadde ve sokaklarda ardı ardına yeni inşaatlar yükseliyor, metrekareleri küçülen binalarda hane sayısı artıyor. Birçoğu milyon TL’leri bulan dairelerde oturacak her ailenin en az 1-2 aracı olacağı düşünüldüğünde, Kadıköy’ün önümüzdeki yıllarda ciddi derecede trafik kaosu yaşayabileceğini görmek zor değil. Nüfusu 120 binlerden 300 binlere çıkmaya hazırlanan Fikirtepe bölgenin görünen yüzü, ancak Kadıköy’ün tamamı kişisel çabalar ile şantiyeye dönüşmüş durumda.
MALTEPE BELEDİYE BAŞKANI, SORUN BÜYÜMEDEN ÇÖZÜME GİRİŞTİ…
Sık sık örnek projeleri ve sorunlara önleyici yaklaşımı ile kamuoyunda gündeme gelen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, yeni inşaatların parklanma sorunu doğurmaması ve yollarda işgallerin azalmasına katkı sağlamak amacıyla 2014 yılında girişimde bulundu. Her Salı günü geleneksel olarak halkın karşısına çıkan ve sorunları yüz yüze değerlendirebilen Başkan Kılıç, trafik sorununa vurgu yapılan toplantıda şunları ifade etti: “Biz megakentte yaşıyoruz. Bu kentin problemleri var. Örneğin 40 dairelik bir bina var. Ama buna uygun bir otopark yok. Artık yeni yapılan tüm evlere otopark zorunluluğu getiriyoruz. Böylece alt katlar otopark olarak kullanılacak ve su baskınlarından etkilenen vatandaşlarımızın da sorunları çözülebilecek.”
KADIKÖY’DE YENİ İNŞAATLARDA OTOPARKLARI ÖNEMSEMENİN ÖNEMİ BÜYÜK…
Kadıköy’de gelecek yıllarda yaşanabilecek yoğun nüfus ve araç sayısı ihtimali düşünülerek, kamu yararına yeni inşaatlarda bölge dinamiklerine ve yasalara uygun şekilde otoparkların yapılıp yapılmadığının “sağlıklı bir şekilde kontrolü ve gereğinin” acilen yerine getirilmesi büyük önem taşıyor.
OTOPARK YÖNETMELİĞİ DİYOR Kİ…
İşte Otopark Yönetmeliği’ne göre 2013 yılında gündeme gelen, apartmanlarda otopark zorunluluğu ve apartmanlarda otopark kullanımı ile ilgili hükümler:
Otopark aranması gereken kullanımlar ve miktarları!
Otopark aranması gereken kullanımlar ve miktarları, Otopark Yönetmeliği kapsamında 5. maddede yer alıyor. Yönetmeliğe göre, meskenlerde 3 daire için otopark alanına yer veriliyor. Diğer otopark aranması gereken kullanım çeşitleri ve bunlara ait en az otopark miktarları aşağıda sıralanıyor:
MADDE 5 – Otopark Aranması Gereken Kullanımlar ve Miktarları
Otopark aranması gereken kullanımlar ve miktarları aşağıda yer almaktadır;
a) Yerleşim alanlarında otopark aranması gereken kullanım çeşitleri ve bunlara ait en az otopark miktarları:
Kullanım Çeşitleri Miktarları
1- Meskenler 3 daire için
2- Ticari amaçlı yapılar ve büro binaları 50 m2.ye kadar
3- Konaklama tesisleri
Oteller 5 oda için
Moteller oda sayısının yüzde 80’i kadar
Hosteller 5 oda için
Tatil Köyleri 4 oda için
Apart Oteller 2 ünite için
Pansiyonlar 4 oda için
Termal Tesisler 4 oda için
Kampingler 1 ünite için
Kırsal Turizm Tesisleri 4 ünite için
Diğerleri 75 m2.ye kadar
4- Yeme, içme, eğlence tesisleri 50 m2.ye kadar
5- Sosyal kültürel ve spor tesisleri 30 oturma yeri için
6- Kongre ve sergi merkezleri kapasitesinin yüzde 5’i oranında
7- Eğitim Tesisleri 400 m2.ye kadar
8- Sağlık Yapıları 125 m2.ye kadar
9- İbadet yerleri 300 m2.ye kadar
10- Kamu kurum ve kuruluşları 100 m2.ye kadar
11- Sanayi depolama ve toptan ticaret 200 m2.ye kadar
12- Küçük sanayi 125 m2.ye kadar
13- Semt pazarı 100 m2.ye kadar Pazar alanı için, en az 1 otopark yeri ayrılır. Otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dahil araç park yerlerinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte belirtilmesi zorunludur. Otopark rampası hiçbir koşulda parsel sınırı dışından başlatılamaz. Otopark rampasının yapı yaklaşma sınırı içinden başlatılabilmesi için imar planı kararı alınması ve rampa projelerinin hazırlanması zorunludur. Ancak, belirlenen otopark miktarları yöre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclislerince, dışında il genel meclislerince artırılabilir. Otopark sayısı, açık tesislerde parsel alanı üzerinden, diğer yapılarda ise emsal hesabına konu alan üzerinden belirlenir.
b) Bu maddenin (a) bendinde sayılan kullanım çeşitlerinin alt türleri ve bunlarla ilgili otopark miktarları belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye meclisleri, dışında il genel meclisleri tarafından belirlenir.