Üsküdar Rotary Kulübü, geçtiğimiz hafta ünlü ekonomist Ege Cansen’i konuk etti. Moda Deniz Kulübü’nde gerçekleşen buluşmada bir konuşma yapan Cansen, düşük kur politikasının negatif etkilerinden bahsederek ekonominin adeta net bir fotoğrafını konuklarla paylaştı.
“BÜYÜMEK İSTEYEN HER ÜLKE, KENDİ PARASI UCUZ OLSUN İSTER”…
Türk ekonomisine yön veren para biriminin döviz olduğunu hatırlatan ünlü ekonomist; “TL faizi yüksek, döviz ucuz ise ekonomi canlıdır. Faizler düşük, döviz pahalı ise ekonomi yavaştır. Bu, Türk ekonomisinin yapısal tersliğidir. Gelişmiş ülkelerde ulusal para değerlendikçe, ihracatta rekabet gücü azalacağı için büyüme yavaşlar. Ulusal para değer kaybettikçe, ihracat artışıyla büyüme hızlanır. Büyümek isteyen her ülke, kendi parası ucuz olsun ister. Bir ülke kendi parasını ucuzlatmak için yapay önlem alırsa, onunla aynı pazarlarda rekabet eden diğer ülkeler buna mukabele eder. İşte ‘Kur Savaşları’ (Currency Wars) denilen şey budur” dedi.


Üsküdar Rotary Kulübü Başkanı Dr. Cemal Demir ve Eşi Fügen Başer Demir’in ev sahipliği yaptığı buluşmada çizdiği panoroma ile konukları hayli etkileyen Ege Cansen’in sıcak paranın neden cazip göründüğünü açıklaması, doğru bilinen yanlışları da ortaya çıkardı…
“DÖVİZİN UCUZ OLMASI İÇİN ÜLKEYE SICAK PARA AKMALI”…
Türkiye’de bu sürecin tamamen ters çalıştığına dikkat çeken Ege Cansen; “Türk ekonomisi yapısal olarak dış pazarlarla değil, iç pazarla büyür. İç pazarın büyümesi için de dövizin ucuz olması gerekir. Dövizin ucuz olması için ülkeye sıcak para akmalı, bunun için de TL faizi yüksek tutulmalıdır. Sıcak para geldikçe bankaların kredi imkânları ve milli gelir artar. Üstelik enflasyon da düşer. Gel de sıcak paracı olma!” diyerek konuşmasını noktaladı.


Üsküdar Rotary Kulübü Başkanı Dr. Cemal Demir, ekonomi yazarlığının yanında yönetim danışmanlığı da yapan Ege Cansen’e katılımı ve aydınlatıcı bilgileri için teşekkürlerini iletti…