TCDD 1. Bölge Müdürlüğü, Haydarpaşa Garı’nın kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması, korunması, kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması için İstanbul Teknik Üniversitesi’ne başvurdu.
İTÜ Arı Teknokent’te kurulan akademik firma, TechnoBee bünyesinde ilgili uzmanlık alanlarına göre bir danışma kurulu oluşturdu. Mimarlık, sanat tarihi, makine, inşaat ve elektrik mühendisliği gibi alanlarda uzman akademisyenlerden oluşan 11 kişilik kurul, Haydarpaşa Garı’nı yeniden eski haline getirmek için kolları sıvadı.
“Kentsel bağlar sürdürülmeli…”
Geçtiğimiz günlerde Danışma Kurulu, TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin’in de katılımıyla ilk bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.
“Dünden Bugüne Haydarpaşa ve Yol Haritamız” başlıklı seminerde kurul üyesi Prof. Dr. Afife Batur, “Haydarpaşa Garı ile ilgili son zamanlarda yaşanan kırılganlık, yerini pozitif bir birlikteliğe bırakmalıdır. İstanbul’u önemseyen herkes büyük düşünme kapasitesini devreye sokmalıdır. Garın işlevinin ve kentsel bağlarının sürdürülmesinde ısrarcıyız” dedi. Haydarpaşa Garı’nı tarihsel, işlevsel ve kentsel fonksiyonlarıyla birlikte değerlendirmeye aldıklarını belirten Prof. Dr. Attilla Dikbaş ise şunları söyledi:
“Sadece çatıya değil, binanın tümüne yönelik bir çalışma yapıyoruz. Özgün mimariye uygun bir proje geliştirdik. Helikopterle çatının fotoğrafları çekildi. Hasar tespit analizi kısa zamanda sonuçlanacak. Bizim görevimiz, restorasyonun doğru yapılmasını sağlamak.”
Anadolu Yakası için çok şey ifade ediyor…
İTÜ’lü 11 akademisyenden oluşturulan Danışma Kurulu, İstanbul için, özellikle Anadolu Yakası için çok şey ifade eden tarihi yapının mimarisinden güvenliğine, konforundan işlevselliğine kadar tüm çalışmalara yön verecek…
Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Afife Batur, garların şehrin siyasi ve ekonomik gücünü temsil ettiğini belirterek, “Tarihi ve kültürel önemi çok büyük olan Haydarpaşa Garı ile ilgili son zamanlarda yaşanan kırılganlık, yerini pozitif birlikteliğe bırakmalıdır” dedi.