Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bütün dünyada yüzyılın projesi olarak izlenen Marmaray Projesi’nde kara ile deniz tünellerini birleştirdi. Bakan Yıldırım, 2011 yılında projenin büyük bir kısmının tamamlanacağını söyledi.
Marmaray Projesi’nin Üsküdar Kız Kulesi’ndeki iskelesi üzerinde düzenlenen törene katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, deniz altındaki batırma tüp tünel ile karadan tünel delme makinesiyle yapılan Yavuz Sultan Selim Tüneli’ni birleştirdi.
6 ay sonra Üsküdar’dan girip, Yenikapı’dan çıkabileceğiz…
Buradaki törende konuşan Bakan Yıldırım, Marmaray projesinde yeni bir aşamaya gelindiğini ve Üsküdar İstasyonu’ndan gelen Yavuz Selim Tüneli ile deniz dibindeki batırma tüpü birleştirdiklerini söyledi. Bakan Yıldırım; “Yavuz Tüneli’nin yanındaki ikizi olan Atatürk Tüneli’nin, Üsküdar İstasyonu’nda yapımına başlandı. 3 ay içinde o da denizdeki batırma tünel ile birleştirilecek. Toplamında 13,6 kilometre olan kara ve denizaltı tünellerinin yüzde 50’sini tamamladık. 2011 yılının ilk aylarında Üsküdar’dan girip, Yenikapı’dan çıkabilecek hale geleceğiz. Böylece, Marmaray’ın büyük oranda zor olan kısmını da tamamlamış olacağız” dedi.
Hızlı tren araçlarının da yapımına başlandı…
29 Ekim 2013 tarihinde projenin tamamlanacağını kaydeden Yıldırım, şu ana kadar projenin yüzde 60’ının tamamlandığını belirtti. Yıldırım; “Tüneller tamamlandıktan sonra, Söğütlüçeşme-Gebze ile Kazlıçeşme-Halkalı arasındaki yüzeysel raylı sistem çalışması yapılabilecek. Bu arada, Marmaray hattında çalışacak hızlı tren araçlarının da yapımına başlandı. 440 vagon setinin 100’ü Güney Kore’de, 340’ı ise Türkiye’de kurulan hızlı tren fabrikasında yapılacak” diye konuştu.
800 metre yürüyerek Üsküdar İstasyonu’na gitti…
Trenlerin model ve renk seçimlerini halkın oyları ile belirleyeceklerini belirten Binali Yıldırım, İstanbulluların bakanlığın internet sitesindeki oylamaya katılabileceğini söyledi. Bakan Yıldırım, açılış töreninden sonra batırma tüp tünelden karadaki Yavuz Tüneli’ne geçti ve 800 metre mesafeyi yürüyerek Üsküdar İstasyonu’na gitti.