İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü asma köprü Yavuz Sultan Selim’in modeli, rüzgar ve türbülans testlerinden başarıyla geçti.
İstanbul’un fethinin 560. yıldönümü olan 29 Mayıs’ta temeli atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün rüzgar vefırtına gibi doğal hava koşullarındaki tepkisine dair fikir vermesini sağlayacak rüzgar testi, Milano Politeknik Üniversitesi`nde hazırlanan 1/180 ölçekli model üzerinde yapılırken, köprünün tasarımına ve teste ilişkin yetkililer tarafından bir de brifing verildi.
Milano’da yapılan testi; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Türkiye`nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Milano Başkonsolosu Aylin Sekizkök, köprünün mimarları, uzmanlar ve çeşitli medya kuruluşlarının temsilcileri yakından takip etti.
305 KİLOMETRE HIZDA ESEBİLECEK RÜZGÂRA DAHİ DAYANIKLI…
Testi izleyen ve zaman zaman yetkililerden rüzgar hızının yükseltilmesini isteyen Bakan Binali Yıldırım, testin ardından Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada; “Rüzgar testinden önce kapsamlı bir şekilde mühendisler ve projeciler, bütün detaylarını anlattılar. 2.475 yıllık deprem histogramına göre dizayn yapıldı. Ayrıca saatte 216 kilometre hıza göre test edildi. Burada testte 305 kilometre/saate kadar çıktık. Görüldüğü gibi köprü, bu hızda bile stabil bir davranış gösteriyor” dedi.
Saatte 305 kilometre hızda esebilecek çok kuvvetli bir rüzgara dahi karşı koyabileceğini gösteren Yavuz Sultan Selim Köprüsü`nün inşaat çalışmalarına da değinen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:
DÜNYADA KULELERİ EN YÜKSEK OLAN ASMA KÖPRÜ…
“Temel atıldı. Temel kısmının inşaatı devam ediyor. Bu kulelerin oturacağı yerler devam ediyor. Ondan sonra 320 metrelik kule ve kayar-kalıp sistemiyle köprü süratle inşa edilecek. Bu köprü, dünyanın en uzun köprüsü değil; ama üzerinden bir gidiş ve bir geliş şeritli demiryolu geçen ve 4 gidiş-4 geliş karayolu şeritli yolu olan en geniş ve en uzun köprüsü… Ayrıca, dünyada kuleleri en yüksek olan asma köprü…”