Cumhuriyet tarihinin en önemli altyapı projeleri arasında gösterilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde çalışmalar aralıksız sürüyor. İstanbul’un iki yakasını üçüncü kez birleştirecek köprüde son 55 metreye ulaşıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ağustos ayında açılışa hazır hale geleceğini açıkladığı köprüde kalan son 3 tabliyenin üretimiyle bağlantı yolları, tünel ve kavşak çıkışları için çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Dünyada “kuleler arası açıklığı en fazla” köprü özelliğine sahip mega proje, açılışı öngörülen sürede tamamlanırsa “en kısa sürede tamamlanan köprü” unvanını da elinde bulunduracak.
SON 55 METRE…
Karayolları Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre, köprünün her iki yakasındaki kuleler ile betonarme tabliyelerin imalatı tamamlanırken, kuleler içerisinde işletme döneminde kullanılacak erişim ekipmanlarının kurulum işleri sürüyor. Avrupa ve Asya yakalarında 27’şer olmak üzere 54 standart çelik tabliye segmenti ve 2 geçiş segmenti ile toplam 56 çelik tabliye segmenti yerleştirildi, bin 408 metre uzunluktaki ana açıklığın bin 353 metresi bitirildi, geriye 55 metre kaldı. 3 çelik tabliye segmentinin üretimi ise devam ediyor.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN SİMGELERİNDEN BİRİ OLACAK…
İstanbul’un şehir içindeki ve mevcut Boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltarak, güvenli ve konforlu trafik akışı sağlamak amacıyla inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü; Kuzey Marmara Otoyolu’nun 60 kilometresi otoyol, 35 kilometresi bağlantı yolu olmak üzere 95 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun, 320 metreyi aşan yüksekliğiyle ise dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olacak. 4,5 milyar lira yatırım maliyeti bulunan proje, Güney Koreli ve Türk mühendislerin gayretiyle yükseliyor.