Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ın Umut Partisi Genel Başkanı Abdulkadir Bozkurt, tam kapanmadan önce Dayanışma platformunun düzenlediği 1 Mayıs etkinliğine katıldı.
Üreticinin yanında yer almanın, onların yaşadıkları tüm sıkıntıları sahada bizzat tespit edip, vatandaşın sesi olmanın önemini vurgulamayı hedefleyen bir parti olduğunu sıkça dile getiren Abdulkadir Bozkurt, ülkemizde 2008 yılından itibaren 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edildiğini ve resmi tatil günü olarak kutlandığını dile getirdi.


1 MAYIS KUTLAMALARININ GELECEK NESİLLER İÇİN ÖNEMİ
‘’Her yıl 1 Mayıs’ta kutlanan Emek ve Dayanışma gününü kutlama geleneğini devam ettirmek gelecek nesillerin, işçinin ve emekçinin önemini anlaması açısından son derece önemlidir.’’
Yaşanan pandemi nedeniyle kutlanamayan 1 Mayıs etkinliklerinin önümüzdeki senelerde de aynı heyecan, coşku, huzur ve barış içerisinde kutlanmasını temenni eden Bozkurt, cümlelerini ‘’ Halk olarak emeği ve alın terini kutsal kabul eden bir neslin evlatlarıyız. Kültürümüzde, işçinin ve çalışanın hakkını alın teri kurumadan verme inancı her daim var olmuştur. Bu vesile ile başta işçi, memur, emekçi ve tüm emekliler olmak üzere tüm halkımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü en kalbi duygularımla kutluyorum” diyerek bitirdi.
1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜNDE İŞÇİ, HAKLARINI İYİ BİLMELİ VE TAVİZSİZ OLMALI
Mazlumların sesi olacağını düşünerek yola çıkan partinin çemberinde işsizlik, emeklilerin geçim kaygısı, ekonomik kriz ve işçi hakları ihlali gibi pek çok mesele de yer alıyor.
İŞÇİ HAKLARI
Küresel Haklar Endeksi 2020 Raporu’nda, Türkiye, 144 ülke içinde işçi hakları açısından en alttaki 10 ülke arasında yer aldı. Yaşanan işçi hakları ihlalleri arasında maaşların zamanında yatırılmaması, yüksek ücretlerle çalışanların sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden ödenmesi, resmi tatil ve bayram tatil yapma hakkını kullandırmama, dinlenmek için süre tanınması, Yıllık ücretli izine çıkartmama, iş yerinde uygulanan baskılar (mobbing), kıdem tazminatı konusunda yaşanan sorunlar sayılabilir.
YASAL YOLLAR AÇIK
İşçi hakları konusunda yaşanabilecek sorunlarda haksızlığa uğrayan işçi, iş hukuku konusunda uzman avukatlardan yardım alabilir ve işçi hakları için mahkeme yoluna gidebilir.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLERİN İŞÇİ HAKLARINA DESTEĞİ
Birleşmiş Milletler işçi haklarını desteklemek için İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne iki madde eklemiştir. Bu maddeler:
Madde 23
Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına ve işsizlikten korunmaya hakkı vardır.
Herkesin, hiçbir fark gözetilmeksizin, eşit iş karşılığında eşit ücrete hakkı vardır.
Çalışan her kimsenin kendisine ve ailesine insanlık haysiyetine uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma vasıtalarıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücrete hakkı vardır.
Madde 24
Her şahsın dinlenmeye, eğlenmeye, bilhassa çalışma müddetinin makul surette sınırlandırılmasına ve muayyen devrelerde ücretli tatillere hakkı vardır.