Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden yılda en az 110 milyon aracın geçmesi bekleniyor. Ağustos ayında açılacak ve trafiği büyük ölçüde rahatlatacak köprü sayesinde, birinci ve ikinci köprüye fazla yüklenilmesi nedeniyle akaryakıt ve iş gücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zararın ortadan kalkacağı belirtiliyor.
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, yaptığı açıklamada üçüncü köprüden otomobillerin, ticari araçların ve ağır vasıtaların geçeceğini vurgulayarak, birinci ve ikinci köprüye şu anda aşırı yüklenme olduğunu söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Ulaştırma Anabilim Dalı Öğretim Üyeliği ve Bahçeşehir Üniversitesi Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanlığı da yapan, ulaştırma konularında araştırmaları bulunan Prof. Ilıcalı, farklı illerden veya yurt dışından İstanbul’a gelen veya burayı transit geçiş olarak kullanmak isteyen ağır vasıtaların günün her saatinde yeni köprüden geçebileceğini hatırlattı.
2 ŞERİTLİ DEMİRYOLU, EN AZ 15 ŞERİTLİ KARAYOLU DEĞERİNDE…
Köprü üzerindeki iki şeritli raylı sistemin göz ardı edildiğinin altını çizen Ilıcalı, bu raylı sistemin önemli olan köprüyü çok daha önemli hale getirdiğini vurgulayarak, şunları ifade etti: “Aslında o iki şeritli demiryolu, taşıdığı yolcu itibarıyla 15-20 şeritli otomobil yolu gibi. Saatte o demiryolu ile rahatlıkla tek yönde 40-60 bin yolcu taşınabiliyor. Her iki yönde 80-120 bin yolcu demek. O sayıda yolcuyu taşımak için 15-20 şerit yol yetmez.”
YILDA 110 MİLYON ARAÇ GEÇECEK..
Her geçen gün trafiğe yeni araç girdiğini ve talebin arttığını belirten Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; “5-10 sene üç köprü de kapasitesi zorlanmadan hizmet verecek. Günde 300 bin araç kapasiteli olacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden yılda en az 110 milyon araç geçmesi bekleniyor. Bu söylediğim, normal trafik akışında. Trafik sıkıştığında daha fazla geçebilir” ifadelerini kullandı.
3 MİLYAR LİRALIK KAYIP ORTADAN KALKACAK…
Köprü sayesinde akıcılık artacağı için şehir içi trafiğinin de rahatlayacağını dile getiren Ilıcalı; “Karayolları Genel Müdürlüğü’nün ilgili raporlarına göre, birinci ve ikinci köprüye kapasitesinin 2,5 katı yüklenilmesi nedeniyle ortaya çıkan akaryakıt ve işgücü kaybından doğan yıllık 3 milyar liralık zarar ortadan kalkacak” diye konuştu.