İstanbul’da dengeler değişiyor, marka değeri çizgileri yeniden çiziliyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, “3 Katlı İstanbul Metro ve Karayolu Boğaz Geçişi Projesi”nin güzergahının 1/5.000 ölçekli planlara işlenmesini oyçokluğu ile onayladı.
Meclis toplantısında Ak Partili ve projenin yeterince incelenmediğini belirten CHP’li üyeler arasında tartışma çıkması tansiyonu yükseltti. Daha önce Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan dev proje, İstanbul’da trafik sorununa çözüm bulma yolunda önemli bir adım olarak nitelendiriyor.
12 İLÇEDE SOSYAL HARİTALAR SİL BAŞTAN…
5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan İstanbul Tüneli Projesi, Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Ümraniye ve Üsküdar; Avrupa Yakası’nda ise Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Zeytinburnu ve Bakırköy’ü kapsıyor. 2 karayolu ve 1 raylı sistemi barındıran proje, Söğütlüçeşme-Altunizade-Gayrettepe-Sütlüce-Cevizlibağ-İncirli güzergahı boyunca yaklaşık 31,5 kilometre uzunluğu ile son yılların en önemli yatırımları arasına girecek.
5 YILDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR, ANCAK?..
Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak planlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olacağı açıklandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçeceğini kamuoyu ile paylaştı. Taşyürek, 3,5 milyar dolara mal olması planlanan yatırımın yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını belirterek, Haziran’da ihaleye çıkacak projenin 5 yılda hizmete alınmasının hedeflendiğini ifade etti ve projenin Türkiye’nin dünyadaki saygın konumunu pekiştireceğini vurguladı. İstanbul’a yapılan yatırımların Türkiye ve dünya için de çok önemli olduğunu ve takip edildiğini ifade eden Taşyürek’in “5 yıl” açıklaması heyecan yarattı, ancak Anadolu Yakası’nda banliyö hattında olduğu gibi süreçte sorun yaşanması halinde projenin tamamlanma süresinin uzama ihtimali düşündürüyor.
TAŞYÜREK: KAMULAŞTIRMA YOK, ANA ARTERLER BİRLEŞECEK…
Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek, tarihi proje için 6 ayrı güzergahtan en uygun olanının seçildiğini dile getirerek şunları dile getirdi: “Yasal hiçbir sıkıntısı olmayan projenin maliyet hesapları da çok iyi yapıldı. Yap-işlet-devret şeklinde yapılacak projede devletimizin kasasından bir kuruş harcanmayacak ve vatandaşlarımıza hiçbir ek yük getirilmeyecektir. Metrolarla ve Marmaray ile entegre olacak proje, TEM’in trafik yükünü hafifletecek ve İstanbul’un ulaşım sorununa ciddi rahatlık sunacaktır. Proje, çevre dostu ve akaryakıt tüketiminde tasarruf yapacak bir projedir. Kamulaştırma söz konusu olmayacak. Görüntü ve siluet kirliliği oluşturmayacak. Şu anda ana arterleri hatları birbiriyle buluşturacak bir proje…”
“YETERİNCE İNCELENMEDİ” DİYEN CHP İTİRAZ ETTİ…
İBB Meclisi’nde CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever plana itiraz etmediklerini, ancak planın yeterince irdelenmediğini belirterek, teklifin tekrar görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini istedi. Gülsever; “CHP olarak eğer bunu geriye çekerseniz üzerinde tartışır, konuşuruz, akademik çevrelerle ne yapmamız gerektiğini saptarız. Maliyet hesaplarını doğru yapıp, daha aza mal olacak bir plan ortaya çıkarırsak Türkiye’ye ihanet mi etmiş oluruz” dedi. AK Parti’li üyelerin itirazlarına tepki gösteren Gülsever; “Biz bunları tartışmak istemiyoruz, kimseye sormak istemiyoruz, bize böyle talimat verildi’ derseniz buna karşı çıkarız” şeklinde konuştu.
TAŞYÜREK: ÇALIŞMA AYLARDIR YÜRÜTÜLÜYOR…
Güksever’in açıklamaları üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek; Söğütlüçeşme-İncirli arasında 31,5 kilometrelik raylı sistem olarak tasarlanan projenin 16,5 kilometresinin 3 katlı tünel olarak planlandığını, bu tünelin 6,5 kilometresinin de Küçüksu-Gayrettepe arasında Boğaz’ın altından geçtiğini aktardı. Proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve İBB’nin aylardır ciddi bir proje yürüttüklerini ifade eden Taşyürek; “Mevcut güzergah, 6 alternatif arasından en optimum olarak belirlendi. Dün uyanıp, bugün bu projeyi yapmış değiliz” mesajı verdi.